Wednesday, May 28, 2014

Tanda-tanda Kelewatan Bahasa Pada Anak


Assalamualaikum dan haii..

Sedikit perkongsian ilmu pagi ni. Sumber : FB Ibu Bapa Cemerlang

Tuesday, May 27, 2014

Hulurkan Tangan, Ringankan Beban Demi Secebis Harapan

Assalamualaikum dan haii..

Pagi ni seorang rakan group FB saya post kan status ini untuk memohon sumbangan bagi meringankan beban sepupunya bagi membiayai kos pembedahan anaknya berjumlah RM50,000. Maka ikhlaskan hati kita untuk menghulurkan sedikit sumbangan bagi meringankan beban yang ditanggung oleh ibu bapa bayi ini. Kita juga ibu, kita juga bapa..kita tau apa rasanya bila anakanda kesayangan diuji nikmat kesihatannya.

Untuk makluman juga, akaun ibunya baru sahaja diblock oleh Maybank. Mereka kini dalam proses membuka akaun bank yang baharu. So, boleh cuba bank in ke akaun si ayah ye.

155108820401-Mohd Nizam Mohd Kasim(ayah) 

UPDATE

Disebabkan banyak sangat transaction, kedua-dua akaun telah diblock. tapi dana masih belum mencukupi. mereka dalam proses bukak akaun semasa tapi sbb banyak prosedur so stil pending. so buat sementara ni ble transfer ke akaun AMBANK 2620070002976 mohd nizam mohd kasim. lagi satu ble bank in ke CIMB 7602826727 mohd nizam mohd kasim. harap maklum.





Comel sangat baby ni. Tabah hadapi ujian dengan senyuman. Buat ayah ibu Izz Rizzqi, terus kuar hadapi ujian ini. Allah always know what's best for us. Semoga baby ini cepat sembuh. Amin.

Monday, May 26, 2014

Besday Saif 2 Tahun Dan Cuti-cuti di Perak

Assalamualaikum dan haii..

Curi masa sikit nak update blog. Nak cerita pasal sambutan besday Saif sekali pakej cuti-cuti kat Perak hari tu. Dah 2 minggu lepas punya cerita, hari ni baru sempat nak share.

Aku n husband ni spesis tak reti nak celebrate besday ke atau apa-apa sambutan la. Biasanya kalau besday, cukup la setakat wish n belanja makan. Nak bagi hadiah pun..seratus hari pikir pun tak dapat ilham sudahnya kebiasaan tak bagi langsung. Hahaha..seb baik tak kecik ati. Maybe sebab kitorang ni spesis kalau nak bagi hadiah tu, main bagi je ikut suka hati bila nak bagi.

So sama la kesnya dengan besday anakanda Saif ni. Actually aku ada terlintas gak nak buat sambutan kecil-kecilan la besday Saif kat taska dia tu. Tapi disebabkan busy memanjang, aku punya idea tu pun jadik macam angin lalu je la. But then papa Saif come out dengan idea bernas dia plak. Since geng department papa Saif nak buat ala-ala family day kat Perak, why not menumpang sambut besday Saif time tu. Lantak la advance 2 minggu pun. huhu..

Hari Sabtu, 10 Mei 2014, kitorang gerak ke Perak. Gerak tu pun da petang lepas papa Saif abes kelas. Sampai Gopeng da maghrib masa tu. Family day tu buat kat tepi sungai. Nama tempat tu Ulu River Lodge. Dah namanya nak bermalam tepi sungai, maknanya kena redah hutan ler. Aku mula-mula tu merungut gak, dah takde tempat lagi best ke nak berfamily day. Nape la celah hutan jugak dipilihnya. Dah la dalam hutan tu takde hotel. Huhu..Aku da terbayangkan nyamuk dan benda-benda mistik yang ahhh..malas ar nak citer. Imaginasi aku ni memang terlebih sket.

Sesiapa nak rasa pengalaman stay tepi sungai, moh ler ke sini. Kitorang ambik pakej under Riverbug, siap makan dan penginapan semua setel. Tak perlu korang susah-susah memancing ikan tepi sungai buat dinner.

Masa kitorang sampai kat Ulu River Lodge site camp tu, kitorang kiranya yang terakhir la sampai. Orang lain sampai dulu. So kitorang dapat satu rumah kecik tapi dalamnya macam dorm la. Not bad la. Yang penting nyamuk takde. Harap-harap yang mistik-mistik tu pun takde. Bahaha..Aku jeling-jeling rumah sebelah, ada katil queen macam hotel. Tapi da kitorang dapat ala dorm so belasah je la. Even ala dorm tapi susun atur dalamnya cantik. Semua barang IKEA, bak kata papa Saif. Huhu..Saif la excited siap pilih katil sendiri ko tau. Aku nak baring sama dia share katil pun dia tak bagi, ditolaknya aku ke tepi. Kecik ati mama tauuu..

Memula bila papa Saif kata stay kat dorm, ku da terbayang dorm masa aku pi BTN kat Melaka dulu. Owh..rupanya tidak. Ini baik punya dorm. Cantik dan bersih. Suka sangat katil putih ni. Rasa nak beli letak kat rumah sendiri je. Hoho..

Saif pilih katil ni. Kedekut tak nak share ngan mama. Mama suruh pindah ke katil yang ada cadar tilam pun dia tak mo.

Patutnya malam tu ada BBQ tapi sebab ada missed communication, BBQ tadak n diganti ke hari esok. So agenda BBQ tu diganti dengan sambutan besday Saif. Oh ye, kek tu aku beli kat kedai kek Gopeng je. Seb baik Gopeng ada kedai kek. Huhu..kek biasa2 je. Nak beli kek awal-awal dari KL takut cair plak karang. So belasah je la kek apa yang ada.

Nak beli kek ni pun jadi isu. Papa Saif pesan beli kek tak payah besar, orang tak ramai mana pun. Bila aku beli yang kecik ni, dia kata takut tak cukup plak. Dah sudahnya patah balik ke kedai beli lagi sebijik kek. Grr..seb baik dompet aku tertinggal kat KL makanya semua kek ni papa Saif yang bayar. Muahahahaha..

Walaupun tanpa kek yang ditempah khas mahupun props indah, at least kitorang cuba jugak la mencipta kenangan yang indah untuk Saif (even belum tentu dia ingat. takpe, da besar nanti baca belog mama nanti tau la). Nasib kamu la Saif, mama n papa tak reti nak celebrate bagai. So diiringi nyanyian lagu Happy Birthday yang tak berapa nak harmoni, maka rasmilah sambutan besday Saif yang ke-2 tahun. Eh, kejap je da 2 tahun. Rasa macam baru je beranakkan Saif, eh tetiba da nak terberanakkan adik Saif plak. Bahahah..

Takde apa cerita menarik pun. Hadiah-hadiah pun tarak. Cukup la sekadar doa agar hidupnya diberkati, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur. So oleh kerana takde cerita apa menarik pasal besday, layan je la gambo sepanjang kitorang cuti-cuti kat Perak tu. Huhu...layannnn... 

 Tak reti tiup lilin. Tu kejakunan tengok kamera.

Potong kek. Mama yang over. Saif takde perasaan. Si Rayyan kat sebelah tu da bergenang air mata keterharuan. Eh, besday sape sebenarnya nih? Eh..eh..hehe..

 Yeahhh! Da potong kek. Saya juara!

Family potrait. Cam biasa la mama suka bergambo sembunyi perut. Huhu.. 

Saif suka sangat kek tu! Tengok la beria dia makan woooo!!

Comot..

Like father, like son.. ye ke?

View camp site di Ulu River Lodge. Takde la camping bebetul. Still rumah ada aircond. Huhu..

Tempat makan. Diorang sediakan bufet simple macam ni je. Nak 5 star punye buffet pergi hotel sana ok?

Muka-muka tak sabo nak terjun sungai. Pakej tak mandi pagi lagi semua nih. Bahahha..Ni semua geng department papa Saif (dan pasangan masing2).

Another family potrait. Fefeeling color block plak pepagi buta ni. Hehe..

 Budak geli pasir. Kaku tak nak bergerak sebab geli. Menjerit-jerit bila letak kat pasir. Rugi tau da bawak jalan jauh-jauh tapi tak nak mandi sungai.

 Papa pedulik ape. Tetap membuli Saif. Makin dia tak nak, makin la dia letak. Hohoho..
 
Ramai-ramai berkubang. Cam best je. Geram je aku nak berkubang tak dapat.

 View rumah dari sungai..

Tuan 'puteri' da siap bersiram. Muncung panjang kena paksa mandi sungai sejuk + mengantuk. Balik bilik bilas mandi, bagi susu terus pappp pengsan..huhu..

Tengahari tu bertolak ke Teluk Batik plak. Papa Saif ada hal nak jumpa kawan dia. Kitorang stay kat Virgo Batik Resort. Review jujur aku - tak best. Toilet kat bilik tak best so aku terus jatuhkan hukum tak best secara total.
 
Esoknya check out dulu baru jalan-jalan kat pantai Teluk Batik tu. Actually pantai ni letaknya betul-betul depan Virgo Resort. Nak jalan kaki pun boleh tapi of course la mak buyong ni tak larat woo.. 







View dari jauh

Tak abes-abes perangai gedik merajuk. Mintak dukung, kitorang tak layan. Pastu dia merajuk duduk kat atas jalan jadik patung cendana dengan muka monyok.

Last-last papa dukung jugak. Alahaiii..sejuk ati tengok dua beranak ni

Saif excited tengok orang main ball kat laut. Menjerit-jerit dia "Ball! Ball!"

Asyik mama je ambik gambo papa n Saif, meh mama plak nak bergambo jugak. Tiap kali sarat mengandung mesti pergi pantai. Time mengandungkan Saif dulu pi pantai Port Dickson.

Alololo..lawonya gambo ni. Rasa nak print besar dinding tampal kat rumah. Huhu..

Last but not least. Besday boy - Muhammad Saif Al Fateh. Love u so much..




Friday, May 16, 2014

Air Ketuban Berlebihan??a.k.a Polyhydramnios

Assalamualaikum dan haii..

Lama aku tak update blog ni. Aiihh..busy lately. Masuk FB pun kejap-kejap je. Hari ni try masuk FB kat opis, tak boleh la plak. Ehmm..da kena block la tu. APTB. (*_*)

Aku nak share sikit pasal hasil checkup aku semalam. Semalam macam biasa aku pi la KK untuk rutin checkup biasa. Ko tau je la kat KK tu melangok bukan main lama. Aku datang pukul 8 suku gitu. Pukul 11 baru jumpe nurse. 11.30 plak baru jumpa doktor. And as scheduled, aku kena jumpa doktor untuk scan.

So doktor pun scan. So far perkembangan baby semuanya OK. Alhamdulilllah. Cuma tak best gak la bila aku tengok muka doktor tu macam kerut-kerut. 

"Air ketuban u ni macam banyak ni. Tengok perut u pun besar semacam tak padan dengan 7 bulan."

Errr...air ketuban banyak pun boleh jadik isu eh? Selama ni aku dok risau air ketuban tak cukup je. So aku bagitau la pasal masalah keputihan sepanjang pregnancy ni yang mana sometimes panty/pantyliner basah yang mana aku pun confuse samada itu adalah keputihan/air ketuban/air kencing. Bila aku cakap macam tu, lagi la makin kerut muka doktor tu.

"I da ukur air ketuban u ni. Banyak ni. 25cm."

"Biasanya normal range berapa?" Aku tanya balik.

"Biasanya normal around 8-20cm. U punya 25cm. Banyak ni."

"Err..kalau terlebih banyak, ada apa-apa masalah ke?"

"Kalau banyak sangat, rahim u jadik berat tak boleh nak tampung. So possibility air ketuban tu akan leaking plak. Kalau u sedar air ketuban tu leaking takpe, tapi kalau u tak sedar, tau2 je air ketuban leaking habis."

Gulp!! Aku telan air liur. Mula cuak. Mula nak touching. Mula nak meleleh air mata.

"But so far I tengok baby u ok. Takde masalah. Cuma air ketuban je berlebihan. So I refer u ke hospital la ye. I buat surat kejap."

"Kena pergi sekarang ke?"

"Ye, sekarang terus pergi. U terus pergi bahagian kecemasan kat dewan bersalin. "

Gulp!! Telan air liur lagi. Makk aiii..nak kena ke hospital plak. Dah la aku sorang-sorang je. Bertabah la aku drive sendiri pi hospital pulak. Nasib baik la dapat parking betul-betul depan dewan bersalin tu.

First time masuk dewan bersalin hospital putrajaya, memang cuak ar. Dah la sorang-sorang kan. Aku tengok orang lain kat situ yang datang semuanya sebab nak beranak la. Laki masing-masing ada, family masing-masing ada. Ahh..takde masa nak touching-touching. Aku pun terus register. Then nurse suruh aku masuk bilik penilaian. Nurse bagi kain, suruh tukar seluar. Serius macam da nak beranak je. Then nurse suruh aku baring kat katil sementara tunggu doktor datang check.

Pakai kain pink, selimut color ijau. Cuak bebb! Cuak!

Sekali datang la doktor lelaki ni. Aku rasa doktor pelatih sebab muda sangat. Aku pun tak bajet dia ni doktor sebab dari tadi dia dok lalu lalang, aku ingatkan dia ni suami pada patient yang nak bersalin. Bila doktor tu datang tengok buku merah aku, aku boleh buat selamba je sambil main hp lagi. Ngehehe..

"Ok, kita pergi scan ye." Tetiba doktor tu kata. Baru aku tau, la dia ni ke doktornya. Pfftt..

So pergi la ke bilik scan. Mengtension la jugak aku sebab doktor lelaki kan. Tapi aku rasa diorang ni pun da boring ngadap pompuan berperut besar. Siap menguap2 dia time nak scan tu. Memula dia ukur perut dulu. Pastu tekan-tekan perut. Pastu scan. Ukur sana, ukur sini. Muka langsung takde perasaan. 

"Ehm..saya ukur AFI akak ni 29.5cm. Nanti saya panggil doktor pakar check plak ye."

Ahhh..sudah. Tadi 25cm, ni da jadik 29.5cm plak. Dah la panggil aku AHKAK. Pfftt.. Tak cukup babyface ke muka aku ni. Owh..mungkin jugak sebab dia tengok umur aku kat buku sebab tu dia tau aku ni lebih ahkak daripada dia.

Dia suruh aku dok kat kerusi sementara tunggu doktor pakar datang. Melangok lagi kat kerusi plak sambil main tab. Seb baik la dapat gak line kat situ, kalau tak maunye mati kutu boring giler. Dah la sebelah tu labor room. Dok seriau aku dok dengar orang menjerit-jerit nak beranak. Tapi tak lama pastu dengar baby nangis plak uwekkk...wekkk.. aaahhh..touching plak rasa cam nak beranak gak. Hahhaa.. Pastu tengok muka orang baru lepas beranak kena tolak keluar labor room, jadik cuak plak tak nak beranak. Pffttt...

Lebih kurang pukul 3.30 petang baru la doktor pakar datang repeat scan. Doktor lelaki tadi berdiri kat sebelah dia, dok report blaa..bla...dengan muka macam takut-takut. Nampak sangat ke'doktorpelatih'annya. Cuak bila kena report dengan doc supervisor. hehe.. 

So scan lagi. Aku da jadi macam bahan eksperimen plak sebab sambil scan sambil doktor pakar tu dok mengajar doktor pelatih tu..

"Haa..tekan sini, ketuk kat sini..heiii..bukan tepuk laaa..sapa ajar ko main tepuk-tepuk perut orang ni. Ni jentik kat tepi ni..haa..tekan kat sini rasa tak tu bontot baby. Meh sini rasa pegang sini..ble rasa bontot baby kan..blaaa..blaa..."

Macam garang, tapi macam kelakar gak la doktor pakar tu. Perempuan, aku tak ingat nama dia.

So, dia scan la lagi. Lebih detail. Check brain-normal. Heartbeat-normal. Kidney-normal. Bones-normal. Pergerakan tangan dan kaki-normal. Kelakar gak la bila diorang dok tunggu baby bukak genggaman jari (sebab nak check ada clenched fist ke x). Once baby bukak genggaman jari tu, menjerit doktor tu.

"Haaa..tengok tu. comel.comel. dia bukak jari tu. nampak tak? haaa..comel.comel." So baby ok-no clenched fist.

Lepas tu menunggu baby bukak mulut plak (sebab nak check kot baby ada masalah nak bukak mulut untuk telan air ketuban). Once baby bukak je mulut, menjerit lagi doktor tu.

"Haa..tengok tu. Baby da bukak mulut. comel. comel. Nampak tak? Nampak tak?"

"Haah. Ada gigi." Doktor pelatih tu jawab.

"Haah?? What? What gigi? Heyy..heyy..c'mon. Baby dalam perut mana ada gigi. U tengok betul-betul tu! Hey..heyyyy..heyyy.." Doktor pakar tu sound setepek. 

"Oh..takde ke. Ingatkan gigi tadi." Doktor pelatih tu sengih-sengih.

Aku? Kembang kempis hidung, sesak nafas tahan gelak. Karang aku gelak bergegar plak perut susah nak scan. Lagipun tak nak ar bagi dia kecik ati aku gelakkan dia. Kuikuii..gelak dalam perut je la.

So hasil keseluruhan scan, doktor kata baby ok. Just punca air ketuban berlebihan tu tak dapat dikenalpasti. Dia kata lebih 50% punca memang tak dapat dikenalpasti so diagnosed as idiopathic polyhydramnios. Perghh..scientific sungguh aku nak menaip namanya nih. So doktor scheduled untuk aku jumpe dia lagi next 2weeks untuk monitor and repeat scan.

Biasanya air ketuban berlebihan ni sebab diabetes. Bila diabetes, baby akan keluarkan urin lebih banyak daripada normal tapi since result MGTT aku normal so bukan sebab diabetes la. Or maybe sebab kehamilan kembar tapi tak payah berangan lelebih, baby memang sorang je dalam perut so bukan sebab tu jugak. Maybe jugak sebab ada something abnormal pada baby. For example, baby ada masalah perkumuhan yang menyebabkan baby tak boleh telan dan proses air ketuban. Nak tau baby boleh proses air ketuban ke tak, check kat perut baby ada bubble ke tak. Ada bubble means ok. Takde bubble means tak dapat proses.  Tapi baby ni boleh bukak mulut n boleh telan air ketuban, ada bubble kat perut so bukan jadik faktor jugak. Or maybe baby ada masalah genetik/kromosom tapi baby yang bermasalah macam ni akan pasif dan genggaman jari pun tak bukak. Tapi baby ni lagi terlebih aktif adalah woo siap jari tu dok melambai-lambai lagi, kaki pun dok menerajang aje kejanya. So far check baby semua ok, normal so bukan jadi faktor jugak la. Lega..sangat-sangat lega baby ok.

Tapi aku tak boleh lega sangat jugak la. Even baby ok, tapi ada risiko jugak tang kelahiran. Risiko utamanya :

1) risiko premature labor. Sebab kalau da rahim tak dapat tampung berat air ketuban, karang tetiba je poooppp!!Pecah macam belon, terus terberanak kau. Ye la, normal air ketuban around 1-2 liter. Bila polyhydramnios ni, air ketuban boleh jadik 3-5 liter. Bayangkan ko bawak botol mineral besar yang 5 liter tu + baby + uri + darah2 semua lagi. Berat beb! Serius sekarang ni pun aku rasa berat macam da 9 bulan, da rasa sakit je kat celah peha ni. Pinggang pun makin sakit. Nak bergerak pun susah woo..Mengah jadiknye. Patut la semua orang dok tegur perut aku besar macam da nak beranak n nampak macam da turun. Atas perut ni pun kosong dah haa, da turun berat ke bawah. Lagi plak, rahim jugak jadik lebih cepat rasa contraction. Sejak masuk 7 bulan ni memang selalu la perut aku ni mengeras. Aduhhaiii.. tak mau beranak lagi.

2) risiko kelahiran secara czer. sebabnya baby susah nak engaged dengan betul. Ye la da banyak sangat ruang dalam tu untuk dia berenang kan, so camne nak engaged bebetul. Macam semalam, waktu tengahari doktor klinik scan, kepala baby kat tepi perut, means dia tengah melintang. Bila petang doktor hospital scan, kepala dia kat bawah plak. Sesedap rasa dia berakrobatik dalam tu. Selain tu, ada kemungkinan bila air ketuban da pecah, tali pusat mungkin akan jatuh (risiko pada baby) atau uri akan tertanggal lebih awal (risiko pendarahan berlebihan). 

Bila kata risiko kena czer, rasa cam nak cancel je bersalin kat swasta. Karang bayar mahal plak. Ngehehe.. Next appointment nak tanya doktor la, ble ke bersalin normal kan. Kalau memang confirm kena czer, nak terus plan czer je la dengan doktor pakar tu terus. Aku tak nak ambil risiko yang boleh membahayakan baby.

Satu statement yg aku dapat dari google :

Pada usia 32 minggu, kandungan anda boleh kelihatan seperti sudah cukup bulan saiznya. Anda hendaklah bersedia dengan kemungkinan terpaksa bersalin awal pada bila-bila masa dari sekarang. 

Gulpp!! Gulpp!! Sekarang aku 29 weeks weii!! Baby bertahan ye sampai cukup masa nanti.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...