Monday, June 30, 2014

Biskut KRogers (sticky post)-new entry scroll ke bawah

Assalamualaikum dan haii..

Ramai plak yang bertanya pasal biskut Krogers. Tak dan lagi aku nak promote, korang da bertanya ye. bagus..bagus,,

Ada 3 perasa yang available :
1) Raspberry and Almond Chips
2) Almond and Cocoa Chips
3) Blueberry

Semua perasa pun sedap!!

Untuk makluman juga biskut ni buatan Malaysia dan dijamin halal (ada cop halal JAKIM tapi lupa nak snap-bawak sample ke opis, dengan tin2 sekali diorang ngap hilang tak sempat ambik gambar) dan harga yang ditawarkan ni memang boleh kata yang termurah di pasaran. Setiap tin beratnya 400gm dan ada 48pcs biskut kat dalamnya. Biskutnya besar-besar tau.

Tak semestinya time da nak raya baru nak beli biskut ni. Biskut ni boleh dimakan anytime. Petang-petang tu kalau takde kuih-kuih buat minum petang, makan biskut ni cicah teh/kopi pun sodapnya mak aiihhh!!



Cicah kopi pun sodappp!!

Model biskut kami..hehe

So berapa harganya?

Harganya cuma RM23 sahaja per tin (any flavor)
Nak lebih jimat beli 5 tin = RM100.
Harga tak termasuk postage.
But actually kami prefer COD (area PJ, Sg.Buloh, Sri Damansara, Putrajaya, Tampin dan Melaka)

So, sape berminat nak order, boleh la roger :

019-6459155 - fisya (wasap/sms/call)
019-2107187 -zubair (wasap/sms/call)
Korang jugak boleh tengok page biskut ni kat FB HasyaEShoppe. Ble PM terus my SIL kat page tu ye. Lagi senang.

Friday, June 20, 2014

Pam Manual Avent Natural

Assalamualaikum dan haii..

Pagi ni datang awal sket so meh kita update blog laju-laju sebelum bos panggil. Huhu..

Untuk adik Saif ni, aku memang da set nak bf sama macam Saif dulu. Cukup 2 tahun ke tak tu belakang kira yang penting aku da ada niat nak bagi yang terbaik untuk anak-anak aku. So untuk itu, keperluan paling utama mesti lah pam susu kan.

Sebelum ni aku memang ada pakai pam Avent manual, SIL aku bagi. Lama berjasa pam tu tapi sebab da lama sangat (aku rasa maybe almost 4 years - Saif da 2 tahun, SIL beli sebelum tu pun da bertahun gak), so aku rasa aku nak beli lah pam manual yang baru. Actually aku prefer pam elektrik sebab bila LDR tu ble dapat susu lebih banyak tapi manual pun ok gak. Lagipun aku fikir andai kata aku kena stay kat hospital lama macam masa bersalinkan Saif dulu, so pam manual lebih sesuai sebab senang nak cuci dan simpan.

So aku survey-survey pam Avent ni, carik la kot ada lagi pam Avent yang sama macam aku pakai dulu tapi dah takde. Sekarang ni semua jual yang Avent Natural punya pam. Ehm..belasah je la boleh je. Aku suka pam Avent sebab suction dia lagi kuat. So aku rasa Avent Natural pun macam tu jugak la cuma bezanya bentuk je kan.

Seronok bila parcel da sampai. Harganya RM170 including postage.

Isi kandungan dalam. Dapat set pam dan teat Avent Natural. Selain tu dapat gak 2 pack disposable breastpad. Best!

 Comey botol ni. Aku memang nak test bagi baby minum susu guna botol Avent Natural kot baby nak kan.Penting nak kena ajar baby minum botol sebelum naik keja lepas abes cuti nanti.

Kalau korang nak beli pam ni, ble la pi page ni :



Wednesday, June 18, 2014

Hari Prestasi Taska Saif

Assalamualaikum dan haii..


Hari ni hari prestasi kat taska Saif. Ala..macam hari ambik buku laporan masa kat sekolah tu. Lebih kurang macam tu la.

Sesi untuk budak umur 2 tahun start pukul 1 petang. Tapi time jumpe teacher tu, anak-anak takde, semua tengah tidur. Actually masa bulan Mei, taska ni ada buat gak hari prestasi tapi bila anak-anak nampak mak paknya datang, semua jadik haru sebab ingatkan da waktu balik. Tapi sesi yang bulan Mei tu aku takde sebab pergi meeting kat Bentong tu kan bawak Saif. So terlepas sesi yang tu. So kali ni ni taska just bagi mak pak jumpa teacher je tengok fail prestasi anak-anak.

Oh ye, aku sangkakan ada la buku laporan prestasi anak macam Ciknaa tu. Rupanya tak. Diorang just catat dalam lembaran kertas prestasi Saif dari bulan Februari hingga Mei dan simpan dalam fail sekali dengan semua artwork yang Saif pernah buat.

Ni antara artwork Saif la..

First artwork. Aku gelak masa artwork ni ditampal kat board sebab langsung takde skill mewarna. Saif memang tak suka mewarna tapi menconteng dinding dia sukalah! Gr..

 
 Latest artwork sempena Father's Day. Nampak sangat teachernya buatkan. Bukan untuk Saif je, untuk semua budak pun sama. Hohoho..

Tu berkenaan artwork. Berkenaan prestasi atau perkembangan pembelajaran pulak dinilai berdasarkan sama ada anak boleh MENYEBUT ATAU MENGENAL :
1) ABJAD
2) NOMBOR
3) BENTUK
4) WARNA

So untuk 4 aspek tu, teacher just tick samada BOLEH atau TIDAK BOLEH je.

Untuk Saif, awal-awal bulan tu semuanya tak boleh. Menyebut tak boleh, mengenal pun tak boleh. Walaupun aku rasa Saif kat rumah selalu je sebut 1,2,3,4,5 tapi kat taska, Saif dia berat mulut nak bercakap. Teacher kata most of the time bila teacher suruh sebut, Saif tak nak sebut. Sengih je. Memang betul pun. Kat rumah pun sama jugak dia buat macam tu. Beria-ia la mama dia dok mengajar ABC, dia wat dek je. Tapi kekadang datang angin dia tetiba dia sebut O, C, G, H ikut suka dia nak sebut huruf apa. Tapi aku rasa ok je sebab time tu dia belum genap 2 tahun pun. Bulan 5 hari tu baru genap 2 tahun so aku rasa macam it's ok lagi la kalau nak banding dengan budak2 2 tahun yang da nak masuk 3 tahun.

But lately aku perasan kalau kat rumah Saif da develop sikit sebutan abjad dengan mengenal bentuk tu. Cuma dia tak nak sebut je. Aku ada install beberapa learning application baru dalam tab yang aku rasa banyak membantu jugak la. Macam lagu ABC, game yang padan-padankan bentuk tu..haa yang tu Saif memang da terer padankan bentuk. Tapi macam teacher kata, Saif berat mulut nak menyebut. Dia dok merapu-rapu dengan bahasa pelat dia je. Takpela, belajar perlahan-lahan kan.

So, bila da tau prestasi Saif kat taska macam mana, senang la aku nak fikirkan langkah seterusnya untuk Saif. Aku rasa salah aku jugak sebab sejak pindah sini, aku memang abai sangat2 sesi pembelajaran dia kat rumah. Penat mengandung satu hal, tapi masalah sebenarnya sebab aku tak selesa dengan suasana rumah sekarang. Aku ni jenis kalau nak buat sesuatu tu, benda tu kena ada lengkap baru best. Kalau tak lengkap memang aku takde mood nak buat apa. Macam masak jugak la, sebab dapur sekarang sangat tak memenuhi piawaian aku so automatik aku malas sangat nak masak. Yang jadik mangsa anak ngan laki aku jugak. Kesian diorang..mama selfish. Hukhukk..

Takpe..lepas habis pantang nanti InsyaAllah akan pindah rumah baru. Aku harap masa tu aku akan lebih bersemangat nak mengajar Saif nanti.


Tuesday, June 17, 2014

Hadiah Apa Dalam Kotak Besar Tu?

Assalamualaikum dan haii..

Ingat lagi tak hari tu aku ada cerita kat entri lepas pasal hadiah kotak besar yang papa Saif beli kononnya sempena anniversary tu? (entri)

Kotak besar yang ni haaa..

Konon la dia kata hadiah anniversary. Takde maknanya hadiah weiiii..ni sebenarnya set lampu dengan kipas untuk rumah kami kat Melaka. Eh, lampu je untuk rumah Melaka. Kipas tu semua untuk rumah lagi satu kat Flora Damansara.

Alhamdulillah..Allah murahkan rezeki untuk kami beli rumah ketiga kat Melaka. Dah lama da proses beli rumah ketiga ni. Start awal tahun ni kot. La ni proses bla..bla..bla..hampir setel. Tinggal ada sikit payment lagi nak setelkan, then ble dapat kunci, then boleh start renovate.

Tapi ni aku takde la nak cerita pasal bab renovate rumah tu. Nak cerita pasal lampu yang kitorang beli tu je. Actually gambo lampu yang kitorang beli tu pun takde sebab tak pasang lagi kan. Bahaha..so aku nak cerita la kat mana aku (eh..papa Saif) beli lampu ni dengan harga yang sangat murahhhhhh.. pasni kalau korang nak beli lampu gak boleh la pergi kedai tu.

Actually, sebelum beli ni, kitorang just survey menerusi mudah.my je. Mudah.my memang memudahkan hidup kami. Bahaha..papa Saif la ni obses sangat dengan mudah.my. Sikit-sikit mudah.my. Beli rumah pun survey kat mudah.my. So lampu ni pun kami survey kat mudah.my dan yang paling murah boleh dapat kat Silver Star Lighting. Korang search nanti korang akan jumpe la lampu-lampu yang dijual oleh Silver Star Lighting ni.

Untuk makluman jugak, Silver Star Lighting ni adalah pemborong lampu sebab tu boleh dapat murah. Kedai-kedai lampu kat luar sana tu kebanyakannya ambik kat dia la. So oleh kerana dia ni pemborong, kalau kau nak beli lampu-lampu ni, kau kena order dulu ngan dia. Kalau kau walk in setakat nak beli lampu sebijik, memang dia tak kuasa nak layan. So, papa Saif la wasap tokey kedai ni bagitau nak lampu kod yang mana satu n berapa bijik nak. So dia akan reserved kan. But still kena bayar deposit la tapi sukati nak bayar deposit berapa. Papa Saif bank in deposit RM50 je. Ngehehe..

So ni lampu-lampu yang kitorang pilih. Gambar semua dari mudah.my je. Lupa nak ambik gambo lampu kitorang yang display kat kedai tu.

Harga RM145. Beli 2 bijik untuk letak kat living hall.

Harga RM69. Beli 3 bijik. 2 bijik letak kat dining hall, sebijik letak kat dapur.

 Harga RM49. Beli 4 bijik untuk letak kat setiap bedrooms.

So bila da order, set plak appointment bila nak ambik barang. Tu yang hari Sabtu tu papa Saif ajak berjalan ke The 19 Mall tu. Kedai Silver Star Lighting ni terletak dalam The 19 Mall tu, kat area USJ. Janjinya 12 tengahari mesti on time sampai sebab tokey kedai tu memang akan bukak kedai dia tu khas untuk orang buat appointment waktu tu je. 

Ni kedai dia. Lampu semata je.

Close up sket signboard kedai. Kedai dia yang untuk display item ni kecik je. Dia ada stor lagi kat atas simpan stok.

Antara lampu-lampu dalam kedai dia ni. Lupa lak nak snap lampu aku. Aku suka lampu empat segi biru tu tapi nampak cam berat sangat, takut plak kot tetiba terhempas. Hehe..

Lampu bulat yang ada gantung-gantung tu pun aku suka tapi papa Saif tak gemor sebab lampu kuning katanya, malap. So semua lampu yang kitorang beli tu akan dipasang lampu putih bagi terang benderang. Lampu jenis swan tu pun cantik tapi kalau tukar dengan lampu jenis Philips tu nanti terjojol keluar plak so tak cantik, so tak beli.

Oh ye, even kita da order siap2 lampu yang kita nak, tapi bila datang kedai, tetiba rasa cam tak best je yang kita order tu, nak tukar yang lain..bolehhh. Macam lampu yang untuk living area tu asalnya lampu aku pilih ada 4 bijik tapi bila tengok yang display rasa macam tak cukup terang. So aku tukar lampu jenis lain yang ada 6 bijik, design lebih kurang sama. Tapi harga of course la lain. Asalkan ada stok, boleh je tukar. Lampu bedrooms pun sama, asalnya order yang lampu sebijik je, bila tengok display macam tak terang, so tukar ambik jenis lain yang ada lampu 3 bijik. Da confirm lampu jenis apa nak, then kitorang beli jugak mentol lampu. Beli lampu tapi takde mentol buat ape ye dak. Banyak gak la mentol kitorang beli. Lebih 30 bijik kot. Harga sebijik mentol pun murah je dalam RM8 je.

So da confirm order, dia mintak masa setengah jam untuk dia pack kan barang-barang yang kitorang nak. Oh ye, kitorang beli jugak set kipas biasa 4 bijik untuk rumah kat Flora Damansara. Asalnya nak beli gak lagi 2 bijik kipas remote untuk rumah Melaka tapi last minit cancel sebab macam da tak muat nak sumbat dalam kereta plak. Takpe, kipas anytime boleh beli. Lampu tu je yang kena beli awal supaya menepati piawaian aku. Karang papa Saif main beli ikut taste dia pastu aku tak berkenan, tak pasal-pasal kena kuar duit beli lampu baru lagi. Bahahaha.. Oh ye kipas tu pun murah je. Kipas biasa baru RM98 sebijik. Kipas remote plak baru RM180. Dulu aku beli kipas remote kat Karak harga RM300 tau tak..giler mahaii!

So sementara tunggu tokey tu pack barang, tu yang kitorang merayap pi makan kek kat Persepolis Sweet tu. Sangat kagum dengan tokey tu tau tak sebab dia sorang yang jaga kedai, dia jugak yang pi stor ambik barang, dia jugak yang pack barang n iklan dia kat mudah.my tu pun dia sorang yang handle. Oh ye, wasap order dari customer pun dia sorang yang handle gak. Thumbs up!

Dan barang-barang tu semua da siap pack, dia hantarkan ke kereta lagi. Cayalah!

 Penuh da kereta sumbat segala dengan barang-barang yang beli kat Kaison sebelum tu. Huhu..

Total cost memang lebih 1K tapi puas hati macam-macam dapat. So korang pun kalau nak beli lampu dan kipas murah-murah boleh la deal ngan Silver Star Lighting ni. Service memang terbaik!


Monday, June 16, 2014

APTB!

Assalamualaikum dan haii..

Pagi isnin yang tak best. Jalan da start jem semula sebab cuti sekolah da abes. Bersesak kembali jalan raya.

Sampai opis, air cond tarak, power supply pun tarak, internet pun tarak. Nak update blog guna tab ni pun macam lemau je.

So apa je yang aku ble buat kat opis ni? APTB!

Saturday, June 14, 2014

Buaian Untuk Anak :Perlu atau Tidak?

Assalamualaikum dan haii..

Sebelum Saif lahir lagi aku dan papa Saif da sama-sama sepakat tak nak ajar Saif berbuai. Tujuannya supaya senang kalau hantar ke taska atau bawak jalan mana2, tak perlu nak berangkut buai bagai. Kitorang pilih untuk tidokan dia menggunakan rocker je. Tu pun rocker jenis besi yang murah tu je. Actually konsepnya sama je, still kena enjut jugak. Kena berangkut besi bagai gak tapi tak segedabak buai la.

Guna rocker ni memang mudah la dari segi nak berangkut bagai tu. Tapi bila si Saif ni spesis nak berenjut sentiasa mula la mamanya nak stress. Dah elok tido, aku baru nak pi dapur, si Saif da ehekk ehekk bangun. Stress masa tu tau tak. (Entri stress)

Throwback. Alolololooo..nak melalak aje kejanya. Pantang kena tinggal kejap.

Mak aku pun dok ulang-ulang cakap "Kalau pakai buai kan senang. Da tido, on je karen tu, lena tido ha. Ble tinggal nak buat keja pun senang." 

Aku buat pekak telinga je. Ulang-ulang jugak aku cakap balik ngan mak aku "Leceh ar kalau nak balik kampung nak kena angkut besi buai bagai. Lagipun kalau hantar Saif kat taska, mana ble pakai buai."

Yang sebetulnya aku ni paranoid. Sebab sebelum ni penah besi spring buai anak buah aku putus n box karen yang berat tu hampir2 timpa anak buah aku tu. Ko bayang la kalau betul2 box tu timpa anak buah aku, nauzubillah. Tapi still nauzubillah gak la sebab anak buah aku tu jatuh terhempas ke lantai. Mujur tak cedera pape. N kemudiannya baby opismate aku kat sini plak meninggal terjerut buai kat rumah pengasuh. Nauzubillah. Memang la musibah tu kalau nak berlaku, memang akan tetap berlaku tapi ntah la..Wallahualam...ni pendapat aku je k. 

So untuk adik Saif ni pulak, aku still dengan pendirian tak nak guna buai jugak. Aku nak guna rocker lama Saif tu je. Tapi hari tu aku kemas2 stor, macam tak nampak plak bayang-bayang besi tu kat mana. Aiiihhh..mula la aku menggatal nak beli rocker baru.

Plaknye sekarang ni rocker Fisher Price tu da murah ek. Sekarang ni aku tengok harganya da rm150 je. Zaman Saif dulu harganya almost rm300 so aku pejam mata je la buat2 tak nampak.

Boleh guna dari baby sampai toddler. Aku confirm mesti Saif yang akan berebut nak dok dalam ni.

Tapi kan..tapi kan..baru ni masa aku pi Parkson, aku ada jumpa satu baby rocker/swing ni memang canggih habis la. Nama dia Mamaroo.

Mamaroo. Giler cool kan?

Ni kalau baby baring dalam ni..

Yang bestnya Mamaroo ni kan, dia punye swing tu tak sama macam buaian biasa yang henjut2 gitu. Dia swing lembut je ala2 seorang ibu mendodoikan anaknya gitu. Ke kiri ke kanan gitu. Pastu tempat baring tu ble adjust nak bagi rendah kalau nak tido atau ble tegakkan kalau nak bagi duduk. Ni aku share video demo camne Mamaroo ni berfungsi.

Ada macam2 function gerakan. Cool sangatttt..

Harganya? Masa aku tengok kat Parkson tu, aku tengok rm119. Aku terus jerit wahhh murah ni! Rupanya ada satu lagi nombor 1 da blur sket. Maknanya harga sebenar adalah rm1119. Wallaaa! Mahallllnyaaa! Tapi baru ni aku tengok kat Mamapanda Store harganya rm1090, murah sket je la. Tapi still tak tercapai dek poketku. Tapi padan la kan harganya dengan function yang pelbagai tu.

Pastu aku dok google lagi jumpe la plak si Nuna Leaf plak. Nuna Leaf ni design dia lagi simple n yang bestnya ble guna sampai toddler. 

Bentuk dia cam daun kan?

Nuna Leaf ni function dia tak banyak macam Mamaroo. Dia just swing ke kiri ke kanan je. Kelebihannya ni aku rasa sebab design dia simple so senang kalau nak berangkut bagai. Ni aku share gak video demo Nuna Leaf ni.

Comey giler baby tu tido dalam tu..alolololooooo...

Harga? Lebih kurang Mamaroo gak dalam 1k. Tapi ada gak rupanye rakyat Malaysia yang da beli Nuna Leaf ni kat Bebetotz harga rm860. Aku da mula menggeletar lutut ni. 

Ada macam2 jenis buai lagi tapi yang aku berkenan 2 ni la. Mesti korang nak kata "eleh, kata tak nak buai..tapi tu kan sejenis buai gak." Bahaha..macam yg aku kata tadi, aku tak nak buai jenis konvensional sebab leceh nak berangkut bagai. Tapi kalau ada buai yang senang nak berangkut bagai kan lebih bagus. Lagipun buai jenis ni aku rasa lebih selamat sebab ble nampak baby tu directly. Kot baby tersedak ke, ada lipas merayap ke, ble nampak directly. Kalau dalam kain buai biasa mana nak nampak kan? Pastu buai jenis ni kalau aku nak angkut ke dapur letak atas meja pun ble kot. Amacam point aku? Bahaha..

Lagipun dengan adanya Saif ni, maybe aku perlukan jugak sesuatu yang boleh membantu aku tidokan baby dengan lebih mudah supaya ble aku tumpu perhatian pada Saif atau buat keja2 lain. Karang aku sibuk dok berenjut baby je, pada masa sama si Saif nye "mama, yakk.." "mama, air tumpah.." "mama, nak makan.." "mama, tengok ni Saif buang hp mama dalam toilet ye.." "mamaaaa...mamaaa...mamaaaa.."

Aku da ble bayang betapa hijaunye aku bila akan berada dalam situasi macam tu.

Lepas tu papa Saif balik dari keja plak tanya "Ayang masak ape hari ni? Eh, tak masak ke..asyik tak masak jeeee.." 

Tak tau la nak tukar jadik color ape plak. 

Tapi ni semua just wishlist je. Kot papa Saif izin beli.. (abanggg..pleaseee..sambil buat puppy eye)

Dan yang penting fulus tu fulussss..kot tetiba ada rezeki lebih kan..maybe ble dipertimbangkan kan bang? 


*semua gambar dari sumber google.


Thursday, June 12, 2014

Kat Mana Nak Beli Avent Digital Warmer?


Assalamualaikum dan haii..

Ramai yang bertanya kat entri lama saya pasal Avent Digital Warmer (entri), kat mana ble beli warmer tu?


Actually sebelum ni aku beli menerusi mudah.my. Masa tu warmer ni agak rare, ramai yang tak tau pasal kewujudan warmer jenis digital macam ni. Susah nak dapat, harga pun agak mahal. Kebanyakan beli direct from UK.

N now warmer ni da lebih mudah didapati. Paling mudah, korang search je la kat mudah.my tu, avent digital warmer. Berlambak da company yang jual sekarang. But aku nasihatkan carik la yang boleh COD, lebih dipercayai la. Mudah.my tu sebagai platform iklan je, apa-apa urusan korang kena contact direct sendiri dengan company yang iklankan tu.

Kat FB pun sekarang da ada jugak la yang jual warmer ni. Yang aku perasan kat FB Littlekids.com.my and Kedai Avent Murah ada jual tapi tak tau la still in stock ke tak. Kena rajin bertanya la. Korang try la survey FB yang jual produk Avent, maybe ada. Harga aku tengok sama je RM250 gitu.

Ok. Selamat berwarmer..


3rd anniversary

Assalamualaikum dan haii..

Hari ni 12 Jun 2014. Throwback 3 tahun lepas, waktu-waktu gini pukul 9 pagi aku tengah get ready untuk majlis akad nikah. Nasib baik majlis akad nikah n sanding berlaku pada hari yang sama. Kalau tak, aku selalu confuse eh anniversary tu nak kira tang hari nikah ke tang hari sanding ek. Ye la kat kad jemputan kan tulis tarikh hari sanding je kan. Aihh..benda kecik camni pun aku ble confuse ke..pfftt..

Ok..throwback lagi hari Sabtu lepas. Lepas pergi Paradigm Mall tu, kami pi 19 Mall plak. Amboihh..macam2 mall ada sekarang. Ada urusan sket nak ambik barang order, tang tu nanti aku cerita entri lain. Pastu sementara menunggu tokey kedai packing barang order tu, kitorang pi jalan-jalan cari makan dulu. Nak minum sebenarnya, haus. Dah la mak yong sakit kaki bertawaf sampai 2 mall perginya.

Masuk satu kedai kek ni. Persepolis Sweet nama kedai kek ni. Aku pun order la air dengan kek. 2 slices je pun, just nak buat kudap-kudap. 

Cantik kedai ni. Interior kecik je, ada bahagian outdoor gak.

Saif kejanya dok abeskan air mama je la. setengah gelas tu dia je yang minum sorang..grr

Bila potong kek ni, papa Saif pun kata "Kek ni kira kek anniversary laa.." Tu belon sebagai tambahan props, Saif hangkut ke hulu hilir dari rumah. Pergi mall pun nak bawak belon. Grr..

Eleh...saje la tu nak bagitau awal-awal yang dia tak lupa la hari anniversary tu kononnya. Saje nak buat mama touching la tu. Bahahaha..takdela touching mana sebab bukan harinya kan. Sokmo in advance je la. Dah habaq kan kitorang ni memang tak reti nak celebrate bagai yang havoc-havoc.

Eh..kek tu sedap sangat tau. 

Aku da beli hadiah awal-awal lagi. Tak tau nak bagi apa. Karang aku bagi hadiah mahal-mahal dia kata membazir. Ini pun papa Saif kata "Orang yang bagi hadiah mengarut-ngarut tu semua poyo. Tengok ni hadiah abang untuk ayang."

Tau apa?Ni haa...

Hadiah bernilai 1K katanya..besar lagi berfaedah katanya. Apa benda dalam kotak ni nanti aku cerita entri lain..Bahaha..

Ni haa hadiah yang aku beli. Tak bagi lagi. Lantak la nak kata poyo pun poyo la asal ada bagi boleh laa..

Dah 3 tahun kawen ni sebenarnya rasa macam kejap je masa berlalu. Tetiba eh da ada Saif. Tetiba eh adik Saif pulak nak kuar tak lama lagi. Syukur dikurniakan suami yang baik dan moga-moga aku pun jadik la isteri yang baik jugak. Lagi-lagi time tengah mengandung ni, memang buruk sket perangai dan rupa aku, sabo je la ye wahai suami. Apapun aku doa agar rumahtangga kami ni sentiasa dipelihara, aman bahagia, jauh dari hasad dengki orang, setia each other dan dimurahkan rezeki sentiasa. Oh ye yang penting jugak moga anak-anak kami pun jadi anak yang soleh.

Tuesday, June 10, 2014

Padini Group Fair 2014

Assalamualaikum dan haii..

Jumaat lepas bila kak Azrine share gambo Padini Group Fair kat Paradigm Mall, serius aku rasa meronta2 nak pergi. Tapi pada masa sama rasa cam xlarat je nak mengtawaf shopping lagi. Tapi yang sebenar-benarnya aku takut nak ajak papa Saif pi shopping. Malas nak tengok reaksi dia yg over nak pengsan tiap kali aku ajak shopping. Huhuhu..

Tapi ntah macam mana tetiba malam tu papa Saif berkata "Esok kita pi Kaison eh. Nak beli barang deco rumah kat Melaka. Sementara nak tunggu appointment kol 12 tu."

Korang percaya tak laki aku ajak beli barang deco rumah? Wuhuuuu..

Kaison plak tu!

Aku da kembang kuncup hidung tahan diri daripada termelompat excited. Oh my..oh my.. cool down..cool down..jgn tunjuk sangat excited tu.

Tetiba papa Saif sambung ayat "Ayang ada nak pi beli apa2 lagi ke kat Paradigm?"

Muahahahah...terus aku datang meleset sebelah papa Saif. "Abang..kawan ayang kata Padini tengah buat sales kat Paradigm. Murahhhh..baju budak2 baru rm13.."

Terus papa Saif pengsan.Pura-pura jek. Hahhaa..sape suruh tanya kan. Bahahahha..

So esoknya pagi2 lagi kitorang da gerak pi Paradigm. Kol 10 lebih gitu da sampai. Parking pun banyak, orang pun tak ramai. Terus tuju level CC. Sampai je depan booth sales tu macam nak terbeliak biji mata aku tengok harga rm9!


Aku pun apalagi terus lupa diri tengah mengandung, terus menyelongkar carik baju. Aku target nak beli baju Saif tapi dok kaut2 semuanya baju gugurl. Teringat kat anak buah gugurl yang 3 orang tu, ok gak belikan diorg baju ni, ble buat baju raya. Kalau nak terus buat baju basahan pun ok gak.


Baju Saif dapat 2 helai je. Aku memang target nak beli yang murah je. Mana yg mahal2 harga puluh2 aku letak balik. Bukan kedekut tapi memang tu la tujuan kita pi jualan murah kan sebab nak beli dengan harga murah. Aku offer papa Saif beli baju pun dia ambik sehelai kemeja je. Untuk aku pun just ambik tshirt untuk baju basahan je.

Dah aku yang ajak shopping, haruslah aku jugak yang bayar kan.huhu...

Hasil tangkapan. Nampak tak unsur diskriminasi di situ. Tu baru anak sedara gugurl, belum ada anak gugurl sendiri.huhu..tapi nak bagi adil, semua dapat 2 helai termasuk la Saif pun 2 helai je. Dah tu je pun yg ada saiz 1, tu pun mcm besar, tak kira nak beli jugak. Atas sekali belah kiri tu kemeja papa Saif, 2 helai tepi tu baju mama dengan harapan sebagai pembakar motivasi utk kurus segera supaya dapat pakai lepas bersalin.huhuhu...

So sesapa yang tak pi lagi tu, sales ni ada lagi sehingga 15 Jun. So apa lagi, segera mengendeng dengan suami masing2 sekarang juga..



Monday, June 9, 2014

Tanda-tanda Kelahiran

Assalamualaikum dan haii..

Walaupun da ada pengalaman melahirkan Saif sebelum ni tapi serius aku still rasa nervous dengan 2nd baby ni. Maybe faktor polyhydroentahapekebendantahakutakingat tu yang buat aku tambah dimomokkan dengan kemungkinan kelahiran lebih awal. Saif dulu overdue sehari. 2nd baby ni serius aku tak boleh nak agak akan bersalin tepat mengikut EDD atau mungkin lebih awal. Tapi entahlah..instict aku rasa macam mungkin akan bersalin lebih awal. Memang tak beraya la jawabnya aku tahun ni.

So aku cuba google balik tanda-tanda kelahiran yang akan dirasai oleh para ibu bila tiba masanya.
  • Sakit yang teruk pada bahagian bawah belakang atau pada bahagian abdomen, selalunya disertai oleh rasa kejang seolah-olah senggugut.
  • Anda boleh lihat sedikit darah (lelehan mukus berwarna kecoklatan atau bercampur dengan darah). Jika ia melepasi penyekat mukus yang menyekat serviks, anda berada di ambang pelahiran atau mungkin dalam masa beberapa hari lagi. Ia adalah tanda yang proses kelahiran sedang berlaku.
  • Kontraksi berlaku pada jarak waktu yang lebih pendek dan kerap, dan menjadi lebih lama dan lebih sakit.
  • Air ketuban anda pecah tetapi proses kelahiran hanya berlaku jika disertai dengan kontraksi yang membuka serviks anda.
sumber : Babycenter

Semua tanda-tanda tu aku da merasa waktu nak bersalinkan Saif dulu. Bermula dengan keluar tanda darah, then mula sakit yang kuat dan makin kerap. Air ketuban doktor yang pecahkan.

Boleh ke aku tahu jika kelahiran akan berlaku dalam masa terdekat?

Babycenter bagi jawapan : Mungkin. Tanda-tanda kelahiran termasuk:
  • Ringan (apabila kepala bayi mula turun ke bawah dan tetap pada posisinya dalam pelvis anda). Anda akan dapati ketika ini lebih mudah bernafas dan makan. Tetapi anda juga lebih kerap membuang air kecil.
  • Pertambahan rembesan faraj dan lebih berlendir.
  • Kontraksi Braxton Hicks yang lebih kerap dan lebih kuat.
  • Pembuangan najis lebih mudah.
sumber : Babycenter 
Yang buat aku rasa tak berapa nak best sekarang ni sebab 4 tanda kat atas tu aku da mula rasa sekarang ni. Last checkup dengan doktor, doktor kata kepala baby kat bawah. Tak tau itu maksudnya da engaged atau tak. Tapi memang aku rasa ringan sket sebab bila time sembahnyang tu, aku rasa macam lebih mudah nak tunduk sujud. Dan ramai gak yang tegur perut aku dah nampak turun ke bawah. Cuak..cuak..Tapi perut ke bawah tu mungkin jugak sebab berat air ketuban berlebihan. Cuma bab lebih mudah bernafas tu tak jugak la, still mengah gak la kalau tersilap posisi duduk atau baring. Kalau berdiri lama pun mengah. Menyental botol susu Saif pun ble buat mengah jugak. 
Tanda kedua tu pulak aku tak berapa pasti. Aku boleh rasa macam ada tapi bila check takde apa pun. Rasa macam memula period nak datang tu. Haa..camtu la yang aku rasa. Tapi aku lagi risau takut air ketuban ada leaking ke. Mudah-mudahan tak la.

Tanda ketiga tu haa yang buat aku paling cuak sekali. Sebab sejak masuk 7 bulan, aku alami Braxton Hicks setiap hari. Ya, setiap hari at least sekali perut akan mengeras. Kekadang dalam sejam 2,3 kali perut mengeras. Berbeza dengan perut mengeras sebab baby bergerak, yang aku rasa ni memang confirm Braxton Hicks sebab perut mengeras then disusuli rasa macam senggugut yang mild. Contraction la tu kan. Haa...cuak..cuak..

Tanda keempat tu sukar nak dipastikan kesohehannya sebab memang dari dulu aku spesis mudah membuang. Sampaikan time nak beranakkan Saif pun boleh cakap "Macam mana nak teran macam sembelit? Saya tak pernah sembelit doktor!!" Bahahaha...

Makanya..minggu ni jugak aku kena pastikan beg baby n beg baju aku da ready if anytime perlu ke hospital. Patutnya 7 bulan lagi da kena prepare tapi sebab semua beg tu dalam stor yang menimbun, so aku tangguh..tangguh..dan tangguh..sampai la aku mula cuak takut terberanak awal.

Doakan la aku tak beranak awal. At least bagi lepas 36 weeks lega da..


Friday, June 6, 2014

Still Driving??

Assalamualaikum dan haii..

Sejak masuk 7 bulan pregnancy, rasanya orang mula tanya kat aku "Eh, ko still driving lagi ke? Boleh ke? Larat ke?"

Aku pulak yang jadik pelik dengan soalan macam tu. Eh, tak boleh eh? Ke aku je yang xtau ibu mengandung takboleh driving?

Ye..aku tau korang semua concern pasal aku. Thank you for your concern. Terharu mak.

Actually bagi aku ada beberapa condition yang menentukan samada ko boleh driving atau tak waktu sarat-sarat mengandung ni.

1) Memang berdaya mampu. Kuat lagi la kiranya.
2) Tak berapa nak mampu sebenarnya tapi buat-buat mampu.
3) Memang tak mampu. Sesak nafas tiap kali drive.
4) Mampu sebenarnya tapi saje buat-buat tak mampuuuuu..nak perhatian lebih la tuuu..auchh..

Dan aku berada dalam kategori no.2. Itu pun bergantung jenis kereta mana satu yang aku drive. Kalau drive WYK, aku still boleh drift lagi. Kalau drive JKX, maunya sesak napas nak putar stereng + sakit pinggang tahap terguling seharian. Kalau papa Saif suruh drive JKX, mula la nak kembang kuncup hidung aku menahan muncung tak berapa ikhlas nak drive. Padahal masa mengandungkan Saif dulu, JKX tu la yang aku drift ke sana sini..boleh plak. Huhu..

Sejujurnya pada tahap sekarang dengan kapasiti air ketuban berlebihan ni, serius aku rasa cukup malas nak drive. Rasa nak ambik maternity leave awal sebulan je sebab malas nak drive punya pasal. Tapi terpaksa jugak la sebab kerja punya pasal.

Korang jangan tuduh laki aku ni kejam plak membiarkan bininya drive sendiri pi keja. Actually kalau diikutkan, aku rasa takde masalah pun kalau dia nak hantarkan aku pi keja. Tapi masalahnya tang nak jemput balik tu camno? Laki aku tu opis hournya abes kol 5.30, tung tang dengan jem kat KL bagai maunya ambik masa sejam baru sampai Putrajaya. Time tu da 6.30, berani aku menunggu kat opis sorang2? Dengan taska Saif pun tutup pukul 6. Camno laki aku nak terkejar2 dari KL nak menjemput? 5.30 tu timing paling awal. Biasa dia sampai rumah pun paling cepat pun da maghrib. Biasanya pukul 8 malam baru sampai. So memang idea nak bermanja2 dihantarkan ke opis tu hanya boleh muncul dalam mimpi je la.

Beruntung la korang yang suami boleh hantarkan pi keja pakej jemput balik semua. 

Hari tu meeting kat Pahang tu..tegar aku drive sendiri dari Putrajaya sampai ke Pahang. Pastu kursus kat Melaka pun aku dok ulang alik setiap hari dari Tampin-Melaka. Kalau ikut hati, memang xkuasanya aku nak drive. Tapi bila ada daya penolak, tu yang akan jadi kekuatan untuk teruskan jugak. Cekalkan hati je la.

Tapi apapun aku still kena consider keadaan baby dalam perut ni jugak. Apa-apa hal pun sebelum drive jauh2 macam ke Pahang tu, aku pi klinik dulu scan baby ok tak, air ketuban cukup tak (masa ni aku tak diagnosed lagi polyhidroapekebendantahakutakingat tu lagi). Bila baby ok, baru aku berani teruskan.

Bukannya apa, bila cakap bab kerja ni..aku rasa orang opis aku banyak sangat bagi muka kat aku sebab aku tengah mengandung kan. So aku segan la jugak..tak nak la dikatakan ambik kesempatan nak mengelat je memanjang. So apa yang aku rasa aku masih mampu buat, aku akan cuba buat. Sekarang ni pun aku datang opis macam banyak melahu je, takde apa keja sangat nak buat. Sesekali je busy bila ada bengkel. Takpe..lagipun tak lama lagi dah ni. Tak sampai 2 bulan je lagi ni. Aku cuba bertahan drive..drive..ah bencinya drive lagi2 kat Putrajaya yang banyak traffic light ni. Pffttt..

Dan bersyukur jugak la aku sebab Saif sangat behave duduk kat carseat, memang memudahkan urusan aku setiap kali nak hantar dia ke taska dan jemput balik.

Tapi aku drive ni just untuk urusan kerja saja. Tang lain-lain jangan harap la aku nak drive sesaja. Tu semua memang da jadik tanggungjawab papa Saif le jadik driver ke mana jua.


Tuesday, June 3, 2014

32 Weeks : Set Berpantang

Assalamualaikum dan haii..

Rasa macam sekejap je tetiba da 32 weeks. Gulpp! Telan air liur. Rasa cuak plak. Ye la, ikutkan google statement hari tu katanya kan 32 weeks da ble ready nak bersalin bila-bila masa je bagi ibu-ibu mengandung yang polyntahapekebendantahakutakingatmalasnakcheckbalik.

So, lepas je tau pasal polyntahapekebendantahakutakingatmalasnakcheckbalik tu, aku pun terus la survey set berpantang. Aku beli dengan ahkak yang sama masa beli set berpantang time mengandungkan Saif dulu. Dan dengan setianya aku tetap nak guna produk Nonaroguy walaupun sebelum tu aku da berangan nak beli set Tanamera.

Dalam set ni ada :

PhytoNatal - 90 biji
Akar Herbanika - 10 paket
Minyak Herbanika - 100 ml
Herbanika barut (krim) - 60gm
Uncang Cuci Herbanika - 10 paket
Herbanika Lulur - 100gm
Harga set - RM290
Semua produk ni Alhamdulillah aku berjaya gunakan sepenuhnya sampai habis kecuali herbanika barut tu je yang tak habis. Paling aku suka Phytonatal tu sebab memang melawaskan proses pembuangan. Ada suatu ketika pil da abes, ambek ko sampai 2 hari sembelit. Duduk dalam jamban berjam-jam pun tak ble nak kuar. Terus pi kedai jamu beli pil ni lagi, makan, papp!!Setel. Lega... Lagi satu Phytonatal tu membantu membanyakkan susu tahap tak tertampung aku dek banyak sangat susu. Asal Saif tido je aku mesti kena pam, kalau tak..habis basah lencun baju. 

Minyak herbanika tu pun best. Bau pun sedap. Ble guna untuk urut. Seawal kat hospital lagi aku da guna minyak ni buat sapu kat kepala ganti pilis. Pastu bubuh jugak kat pad so dia akan bantu sembuhkan luka dengan cepat. Rasa berangin je plak tu, kurang sket rasa sakit.

Akar herbanika..masuk minggu ke-2 kot baru aku start minum. Tu pun sebab mak aku tengok aku ni takde makan jamu2 pun. Hoho..tak lalu makan jamu. Actually phytonatal tu pun da kira jamu gak la tapi dalam bentuk pil. So, mak aku bancuhkan la akar herbanika ni siap2 simpan dalam termos. Anytime nak minum tinggal tuang je. Nak bagi sedap, aku minum akar herbanika campur dengan madu. Sedap jadiknya, langsung tak rasa herba. 

Walaupun set Nonaroguy ni macam da complete tapi aku rasa still nak menambah lagi. So aku beli la produk Tanamera. Aku tak nak beli set sebab set dia aku tengok lebih kepada penjagaan luaran ala-ala spa gitu. Aku nak lebihkan penjagaan dalaman sebab tu aku pilih set Nonaroguy tadi. 3 item Tanamera je yang aku tambah, beli secara loose.

- Herbal bath - RM26.50
- Brown soap - RM15
- Virgin coconut oil - RM34

VCO Tanamera ni memang femes sebab rata-rata testimoni kata memudahkan untuk bersalin. VCO ni boleh dimakan dan digunakan untuk urutan perineum. Start 7 bulan da ble makan VCO ni. Aku ni nama je da beli, pun tak start makan lagi. Huhu..

Herbal bath tu saje2 konon nak menyegarkan badan kan. Biasanya mandi air akar kayu la bunga-bungaan la kan. Tapi time berpantangkan Saif dulu aku takde mandi2 herba ni, tu pasal aku rasa cam lemau sket. So kali ni aku nak berherbal bath plak. Ditambah plak dengan brown soap kononnya nak bagi cerah la kulit2 yang jadik hitam time mengandung nih. 

Ok, selain daripada tu, produk yang sangat penting mestilah bengkung. Bengkung yang dulu ntah mana-mana ntah, so beli je la yang baru. Kali ni aku beli bengkung Leesa Formula. Aku suka bengkung tali sebab rasa betul2 ketat ikatan tu. Tapi aku belajar jugak la dari kesilapan lalu, kali ni punya ikat mesti ikat dari bawah ke atas! Bukannya dari atas ke bawah tau! Dulu aku ikat sendiri atas ke bawah, tak pasal-pasal tertolak peranakan aku ke bawah. Dah berapa kali kena urut sengkak naikkan balik.

 
Bengkung Leesa Formula - RM45

Yang bestnya beli set Nonaroguy dengan ahkak ni kan, dapat freegift lagi. Ada 5 pilihan freegift. So aku pilih freegift seperti berikut :

Losyen pati halia, param, pilis, tungku baby, barut baby

Da senang keja aku tak payah nak beli losyen pati halia lagi, tungku baby lagi..freegift ahkak ni da include benda ni. Total semua harga RM410.50. Tapi ahkak ni baik hati, dia bagi diskaun lagi. Kira RM400 je la include postage. Wiii..berbaloi-baloiiiiii...

So korang kalau nak beli set berpantang ble la pi page ahkak ni :  


Ada macam-macam set berpantang jenama lain. Produk lain pun ada. Cuma aku bagitau awal-awal, kalau korang PM ahkak ni lambat reply ke apa, jangan nak marah tak tentu pasal plak. Ahkak ni still dalam pantang lagi, so paham2 je la macam mana sibuk nak urus baby dengan nak urus bisnes online lagi. Maybe dia tak immediate reply so ko kena keep on PM la sebab kekadang dia terlupa nak reply. Tapi biasanya dalam 24 jam dia akan reply jugak. Oh ye, yang loose item Tanamera tu dia tak jual sebenarnya tapi ada kawan dia yang jual, tapi dia boleh tolong orderkan sekali, pos sekali so jimat la postage kat situ kan. Alaa..korang da biasa beli barang online kan, pandai2 la kawtim. Gitewwww..

Eh...jap..jap..tak abes cerita lagi nih. Ada satu lagi produk yang aku beli. Apa dia? Taraaaa!!!

 Jus Permata Idaman - RM45

Jus Permata Idaman ni bagus sebenarnya untuk dalaman wanita. Gitewww..Korang yang tengah tak mengandung sekarang ni tu elok sangat la makan jus ni. Antara khasiat jus ni adalah :

Korang yang tengah mengandung TAK BOLEH minum jus ni tau!

Banyak kan khasiat dia? Tapi testimoni yang paling buat aku teruja nak beli adalah :


Ble sental 2 bilik air tu!! Hebat! Hebat! Terus aku teruja! Sebab aku memang perlukan sangat tenaga time dalam berpantang nanti. Time berpantangkan Saif dulu memang aku rasa lemau-selemau-lemaunya. Hope kali ni aku lebih bertenaga la. Tau je la dengan nak melayankan karenah si Saif tu lagi. Oh ye, aku ada belikan jugak jus ni untuk mak aku sebab mak aku selalu tak sihat, sakit-sakit badan semua. Baru sekali makan, mak aku terus bertenaga. Sehari suntuk mak aku buat kerja rumah, pergi rewang kenduri, siram pokok bunga keliling rumah..memang rasa bertenaga lah. So memang aku pun rasa yakin la dengan keberkesanan jus ni. Lagipun bahan-bahan jus ni terdiri daripada makanan sunnah macam kurma, delima, habbatus sauda..macam-macam lagi la. Memang bagus kan. Tak sabo nak rasa jus ni time berpantang nanti.

Aku beli jus ni dengan kawan aku, dia bagi harga kasih sayang RM45 tu. Kalau campur postage RM50. Harga pasaran RM55 kalau tak silap aku. So, korang kalau nak beli jus ni jugak ble la PM kawan aku tu. Nama dia Nazatul Azura. Ni page FB dia :


Setel bab set berpantang. Rasanya da boleh get ready nak bersalin anytime nih. Hoho..

p/s : Kalau la orang lelaki pun ble minum jus ni kan bagus. Aku nak suruh laki aku sental bilik air tu. Tiap kali aku sebut pasal sental bilik air automatik dia sakit perut la, sakit kepala, nak demam la..grrr..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...