Friday, December 19, 2014

Tazkirah Jumaat : Hindari Berdebat Dengan Orang Jahil

"Aku MAMPU BERHUJAH dengan 10 orang yang BERILMU, tetapi aku PASTI KALAH dengan SEORANG YANG JAHIL, karena orang yang jahil itu TIDAK PERNAH FAHAM LANDASAN ILMU."

Imam Syafi’i adalah adalah seorang ulama besar yang banyak melakukan dialog dan pandai dalam berdebat. Sampai2 Harun bin Sa’id berkata :

“Seandainya Syafi’i berdebat untuk mempertahankan pendapat bahwa tiang yang pada aslinya terbuat dari besi adalah terbuat dari kayu niscaya dia akan menang, karena kepandainnya dalam berdebat”. (Manaqib Aimmah Arbaah hlm. 109 oleh Ibnu Abdil Hadi).

Boleh saja berdebat, baik dengan lawan ataupun kawan, namun semuanya harus dalam rangka nasehat dan mencari kebenaran, bukan kemenangan. Inilah salah satu adab mulia dalam dialog atau debat yang seharusnya kita perhatikan bersama, apalagi akhir-akhir ini semakin marak dialog dan debat di sana sini.

Imam Syafi’i berkata :

مَا نَاظَرْتُ أَحَدًا قَطُّ عَلَى الْغَلَبَةِ

“Aku tidak pernah berdebat untuk mencari kemenangan” [Tawali Ta’sis hlm.113 oleh Ibnu Hajar]

Namun, jika yang kita hadapi ternyata adalah orang2 jahil, maka lain perkaranya. Bahkan Imam Syafi'i rahimahullah berkata :

"Aku MAMPU BERHUJAH dengan 10 orang yang BERILMU, tetapi aku PASTI KALAH dengan SEORANG YANG JAHIL, karena orang yang jahil itu TIDAK PERNAH FAHAM LANDASAN ILMU."

Maka dari itu, kita mending MENGALAH saja dengan orang yang jahil. Jika tidak, maka kita akan sama2 TURUT JAHIL. Maka DIAM saja itu PENYELAMAT, daripada diteruskan saling berbantahan yang TIADA KESUDAHAN.

Lengkapnya dari Imam Syafi'i Rahimahullah dalam SIKAP MENGHADAPI ORANG-ORANG JAHIL :

ﺍِﺫَﺍ ﻧَﻄَﻖَ ﺍﻟﺴَّﻔِﻴْﻪُ ﻭَﺗُﺠِﻴْﺒُﻬُﻔَﺦٌﺮْﻳَ ﻣِﻦْ ﺍِﺟَﺎﺑَﺘِﻪِ ﺍﻟﺴُّﻜُﻮْﺕُ

"Apabila orang bodoh mengajak berdebat denganmu, maka sikap yang terbaik adalah diam, tidak menanggapi"

ﻓَﺎِﻥْ ﻛَﻠِﻤَﺘَﻪُ ﻓَﺮَّﺟْﺖَ ﻋَﻨْﻬُﻮَﺍِﻥْ ﺧَﻠَّﻴْﺘُﻪُ ﻛَﻤَﺪًﺍ ﻳَﻤُﻮْﺕُ

"Apabila kamu melayani, maka kamu akan susah sendiri. Dan bila kamu berteman dengannya, maka ia akan selalu menyakiti hati"

ﻗَﺎﻟُﻮْﺍ ﺳَﻜَﺖَّ ﻭَﻗَﺪْ ﺧُﻮْﺻِﻤَﺖْ ﻗُﻠْﺖُ ﻟَﻬُﻤْﺎِﻥَّ ﺍﻟْﺠَﻮَﺍﺏَ ﻟِﺒَﺎﺏِ ﺍﻟﺸَّﺮِ ﻣِﻔْﺘَﺎﺡُ

"Apabila ada orang bertanya kepadaku,“jika ditantang oleh musuh, apakah engkau diam ??” 

Jawabku kepadanya : “Sesungguhnya untuk menangkal pintu-pintu kejahatan itu ada kuncinya.”

ﻭَﺍﻟﺼُّﻤْﺖُ ﻋَﻦْ ﺟَﺎﻫِﻞٍ ﺃَﻭْ ﺃَﺣْﻤَﻖٍ ﺷَﺮَﻓٌﻮَﻓِﻴْﻪِ ﺃَﻳْﻀًﺎ ﻟِﺼَﻮْﻥِ ﺍﻟْﻌِﺮْﺽِ ﺍِﺻْﻠَﺎﺡُ

"Sikap diam terhadap orang yang bodoh adalah suatu kemuliaan. Begitu pula diam untuk menjaga kehormatan adalah suatu kebaikan"

Lalu Imam Syafi'i berkata :

ﻭَﺍﻟﻜَﻠﺐُ ﻳُﺨْﺴَﻰ ﻟَﻌَﻤْﺮِﻯْ ﻭَﻫُﻮَ ﻧَﺒَّﺎﺡُ

"Apakah kamu tidak melihat bahwa seekor singa itu ditakuti lantaran ia pendiam ?? Sedangkan seekor anjing dibuat permainan karena ia suka menggonggong ??"

[“Diwan As-Syafi’i” karya Yusuf Asy-Syekh Muhammad Al-Baqa’i]

Beliau rahimahullah menambahkan :

"Orang pandir mencercaku dengan kata-kata jelek
Maka aku tidak ingin untuk menjawabnya. Dia bertambah pandir dan aku bertambah lembut, seperti kayu wangi yang dibakar malah menambah wangi" [Diwan Asy-Syafi’i hal. 156]

Maka : Tidak perlu kita berdebat dengan orang2 yang nantinya hanya akan menghinakan diri kita sendiri, bahkan bisa jadi juga menghinakan para ulama.

Untuk itu Imam Syafi'i berkata kepada orang jahil yang menantangnya berdebat :

"Berkatalah sekehendakmu untuk menghina kehormatanku, toh diamku dari orang hina adalah suatu jawaban. Bukanlah artinya aku tidak mempunyai jawaban, tetapi tidak pantas bagi Singa meladeni anjing"

Dan Nabi Muhammad shållallåhu ‘alayhi wa sallam juga telah bersabda :

“Aku akan menjamin sebuah rumah di dasar surga bagi orang yang meninggalkan debat meskipun dia berada dalam pihak yang benar. Dan aku menjamin sebuah rumah di tengah surga bagi orang yang meninggalkan dusta meskipun dalam keadaan bercanda. Dan aku akan menjamin sebuah rumah di bagian teratas surga bagi orang yang membaguskan akhlaknya.” [HR. Abu Dawud dalam Kitab al-Adab, hadits no 4167. Dihasankan oleh al-Albani dalam as-Shahihah [273] as-Syamilah].

Sudaraku.. Berdebat tidaklah terlarang secara mutlak, karena terkadang untuk meluruskan sebuah syubhat memang harus dilalui dengan berdebat. Dan debat itu terkadang terpuji, terkadang tercela, terkadang membawa mafsadat (kerusakan), dan terkadang membawa mashlahat (kebaikan), terkadang merupakan sesuatu yang haq dan terkadang merupakan sesuatu yang bathil. Namun jika debat dilakukan orang jahil, maka jelas hanya mafsadat-lah yang akan tertampil sebagai hasil.

Allah subhanahu wa ta'ala berfirman :

خُذِ العَفْوَ وَأْمُرْ بِالعُرْفِ وَأَعْرِضْ عَنِ الجَاهِلِيْنَ

"Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah dari orang-orang yang jahil" (QS. Al-A’raf: 199)

Semoga bermanfaat. Hanya pada Allah kita memohon petunjuk.

Wallahu Ta'ala A'lam bish showaab..

-AM-

Sumber : FB Kami Sayang Ulama

Monday, December 8, 2014

Clear Items!

Assalamualaikum dan haii..

Aku ada beberapa preloved items nak jual murah-murah ni.Nak bagi clear barang-barang kat rumah ni yang da penuh sesak bagai..

ITEM 1 : POOL (termasuk pam elektrik)
~current status : SOLD~ 
Harga beli : RM250
Harga nak jual : RM200
Condition : 9.5/10 (letak dalam rumah je anak buat main, tak pernah isi air pun)
Reason jual : Nak clear space kat rumah. Pool ni baru 2 bulan beli. Encik suami beli sebab nak bagi anak main slide tu. Motip nak bagi main slide tapi beli pool besar begini? Condition memang ok just habuk-habuk sikit la tak kuasa da aku nak lap hari2. Kalau tengok dalm gambar ni, encik suami tak pam betul-betul so tak berapa mantap sangat kelihatannya.


ITEM 2 : IKEA children's tent
~current status : SOLD~
Harga beli : RM69
Harga nak jual : RM50
Condition : 10/10
Reason jual : Beli dan pasang sekejap je masa dok Karak dulu. Tak lama pastu pindah dan tak pernah pasang lagi tent ni. So nak jual lagi bagi clear sket ruang dalam stor tu.


ITEM 3 : Meja Belajar
~current status : BOOKED~ 
Harga beli : RM105
Harga nak jual : RM80
Condition : 9/10(ada kesan calar sket-sket n kesan color pencil tapi boleh hilang bila lap)
Reason jual :Anak terlalu obses dengan meja ni sampaikan nak angkut bawak tidur sekali atas katil. Maka mama terpaksa bertindak kejam bungkus semula meja ni masuk kotak, simpan n now time to let it go.


ITEM 4 : Handbag ELLE
~current status : SOLD~ 
Harga beli : RM399
Harga nak jual : RM150
Condition : 8/10(ada kesan calar sket dan terkopek sket side tepi, rujuk gambar seterusnya)
Reason jual : Banyak sangat handbag so nak bagi clear la. Handbag ni masa aku beli new arrival so tu pasal harga dia agak mahal. Beg ni besar boleh muat nak masuk tablet or ipad. Aku sumbat NOTE 10.0 pun muat. Beg ni ada kesan terkopek kat bahagian tepi-tepi dia dan kesan lekuk terlipat. Kalau kau rasa kau fussy buyer aku nasihatkan tak payah beli. Ikutkan aku yang tak fussy ni handbag ni still condition 10/10..kehkeh..


Ada 3 compartment di dalam. 

Bahagian tepi ada terkopek n kesan lekuk sebab beg terlipat. Tapi mata aku tengok ok je ni.

Kesan calar sket

ITEM 5 : Jeans LEVIS (Original-beli kat butik)
Harga beli : RM290
Harga nak jual : RM100
Condition :9.5/10
Reason jual :  Dah tak muat pakai sebab aku makin kurus kan (sambil nangis empat bucu katil). Ni bukan sekadar preloved tapi still in love punya items. Sayang nak let go tapi kalau da tak bermanfaat untuk aku, dengan berat hati lepaskanlah. Jeans ni straight cut, potongan paras atas pinggul. Saiz pinggang 27. Oh ye, aku ada hantar potong sket kakinya so sesuai la untuk orang yang rendang macam aku berketinggian 150cm.




All prices are excluding postage. Harga still boleh kawtim asalkan munasabah. Postage aku kira RM10 bagi setiap item. Kalau ada yang ambil lebih dari satu item nanti aku kawtim harga postage. Kalau ada yang nak COD or self pick up lagi bagus area Putrajaya ye.

So sapa yang berminat, boleh la email aku : 
nadiabintihairi@gmail.com


Thursday, December 4, 2014

First Cheque From Nuffnang

Assalamualaikum dan haii..

 

Alhamdulillah rezeki..first time cash out tabung nuffnang, hari ni sampai da cheque nye. Tak banyak mana, maklumla blogger suam2 kuku syok sendiri. Apapun rezeki untuk anak2 la ni.

Thanx Nuffnang. Semangat nak menulis lagi nih..

Monday, December 1, 2014

My Aidijuma After 2 Years

Assalamualaikum dan haii..

Sekarang ni tudung Aidijuma dah jadi fenomena sangat kan? Selain cantik, harga tudung ni sangatlah affordable ikut warna label. Ramai geng-geng gojes yang meracun tapi kutahan jebat jugak sehingga akhirnya tewas jugak minggu yang sudah.

Actually ni adalah tudung Aidijuma kedua yang aku beli selepas 2 tahun. Tudung Aidijuma pertama aku beli masa Pesta Konvo UTHM tahun 2012. Aku beli yang plain je, harga pun baru RM10 je masa tu. Masa tu AJ tak femes sangat macam sekarang. Then minggu lepas ramai yang up design baru yang nak release hari Sabtu (lepas), maka tewaslah aku. Aku terjatuh cinta dengan Flower Blossom dengan Traveller tu. Cantik sangat. Yang lain-lain cantik jugak tapi takdelah aku nak beli semua. Boleh beli tapi lepas tu puasa 20 hari berturut-turut lah aku. Huuhu..

Nak jadi cerita, hari Sabtu tu, igshop yang aku order tudung tu wassap aku bagitau yang tudung aku ada benang lebih. Allah..benang lebih sekelumit tu risau sungguh dia takut customer tak nak. Tu kalau dia tak bagitau aku tu, belum tentu pun aku tau ada benang lebih. Huhu.. Sebab pernah gak aku baca kat dalam group AJ, memang ada yang tak puas hati kalau ada benang lebih atau benang putih kesan tarik tu kan. Datin Juma jugak yang dipersalahkan. Allah..kalau tudung tu koyak ke berlubang ke boleh la nak argue. Tapi kalau setakat secoet sket buat tak nampak sudah. Takde sape akan tegur pun. Bagi aku, kalau sedikit 'kecacatan' dapat kat aku, aku terima je la 'kecacatan' tu sebagai balasan atau kifarah atas dosa kecil aku. Kifarah tu boleh datang dalam macam-macam bentuk kan. Even tudung terlebih benang tu aku terima je la, tu bahagian yang Allah da tentukan untuk aku. Bukan nak kata aku ni baik sangat la cuma kekadang kita lupa setiap yang berlaku tu mesti ada sebabnya. Bayangkan la, dia ni bukan beli sehelai je tudung khas untuk aku. Berhelai-helai. Tapi boleh plak satu helai yang 'cacat' sikit tu dapat kat aku. Terima je la dengan hati terbuka. 


So hari ni aku terima dah tudung Aidijuma aku. Cantik sangat! Dan yang bestnya, benang lebih yang dikatakan tu langsung tak nampak! Puas aku belek mana la aihh yang benang lebih ni. Dia salah bagi tudung ke. Ada la aku nampak macam benang terkeluar sikit, halus je. Allah..kot ada yang komplen ni tak tau la nak sempurna tahap mana lagi dah. Ni pun da cukup sempurna da bagi aku.


Lepas ni tak tau la nak beli lagi ke tak. Mengawal diri je nih. Hehehe..Oh ye, aku nak ucapkan syabas dan tahniah jugak kat igshop ni thefatinsshope sebab berlaku jujur pada customer. Tak le customer meroyan lepas dapat parcel kan. Nasib baik la jugak ko dapat customer tak banyak songeh cam aku. Hehehe..ok la..tu je. byeee..

p/s : tazabarrrrr nak pakaiiii.....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...