Thursday, November 5, 2015

Sakit Mental

Semalam aku attend satu kursus ni. 'Kesihatan Mental. Shopaholic: Realiti vs Fantasi'. Lebih kurang gitu lah tajuk kursus ni. Encik suami gelak bila tau aku attend kursus ni. Dia kata sesuai sangat aku attend. Cettt..

Even tajuknya pasal shopaholic but actually pengisiannya lebih kepada berkenaan penyakit mental itu sendiri. Shopaholic tu sendiri nama saintifiknya 'Compulsive Buying Disorder'. Adik beradik jugak la dengan 'Obsessive Compulsive Disorder'. Biasanya org yg ada CBD ni berkait gak dengan OCD.

Shopaholic ke aku ni sampai nak attend kursus ni? Bagi aku, aku tak sampai tahap shopaholic lagi. Aku memang suka membeli (sampaikan diberi status ratu online kat ofis 😅), tapi setakat ni masih terkawal. Buruknya shopaholic ni kalau sehingga menjejaskan orang lain contohnya pasangan, anak2, keluarga dan rakan2.

So kat sini aku nak share beberapa point yang bagus untuk dijadikan panduan dan amalan.

1. Meraikan persamaan, menghormati perbezaan. Point kat sini is setiap orang adalah unik. Kisah hidup masing2 tersendiri. So tak boleh nak pukul rata semua orang sama.

2. Orang luar boleh bagi solution kat kita tapi pilihan tetap di tangan kita sendiri dan yang menjadikan ia nyata adalah dengan izin Allah. Contoh : kita boleh pilih untuk mati. Nak mati, terjun je lah bangunan 28 tingkat. Tapi yang tentukan mati atau tidak tu akan berbalik pada keizinan Allah. Kalau Allah tak izin kau mati, kau terjun tiruk dari Gunung Everest pun boleh rileks je terus hidup.

3. Sentiasa berbicara dengan Allah. Setiap perbuatan kita, selitkan dengan bicara dengan Allah. Contoh : nak makan kita baca doa makan. Bagus dah tu. Tapi cuba selitkan bicara dengan Allah. 'Ya Allah, moga2 walaupun aku makan nasi beriani ni 2 pinggan tapi aku tetap takkan gemuk Ya Allah.' Setiap perbuatan. Bila nak marah anak, teringat plak bicara dengan Allah. So kau nak teruskan ke marah anak lepas da bicara dengan Allah?

4. Sentiasa mendoakan org lain dan minta org lain doakan utk kita jugak. Sebab kita tak tau doa siapa yang spesis mudah makbul. Selalu kan kita tengok kat FB orang upload status 'Mohon doakan anak saya cepat sembuh' padahal demam je pun. Eh tapi bagus tu sebab kita tak tau kot sapa2 yang baca status tu rupanya spesis yg makbul doanya maka didoakan dan sembuhlah si anak. Memang doa mak ayah paling makbul tapi kekadang ada perkara yg boleh jadi penghalang doa tersebut. Contohnya : kita buat bisnes. Tak putus doa, solat dhuha tak miss, rajin sedekah. Tapi masih tak kaya2. Sebab? Rupanya ada penghalang. Kita pernah menyakitkan hati orang. Tu yang jadi doa tak makbul.

5. Jangan misjudge orang yang sakit mental ni. Diorang tak minta jadik macam tu. Macamlah orang yang kena sakit jantung, ada dia sengaja mintak nak ada sakit jantung? Takde kan. So cuba bagi support.

6. Kalau kau rasa diri kau stress, ada ramai lagi orang yang lebih stress sampai jadi penyakit mental. So kalau tak nak jadi mental, control stress tu. Berbalik kepada point no.2 tadi, kita ada pilihan samada nak stress atau tak stress.

Tu je la point2 utama yang aku nak share. Tak banyak kaitan dengan shopaholic pun sebab perkara ni memang boleh dikaitkan dengan semua benda dalam kehidupan seharian kita. Banyak point actually more to law of attraction. Ye la penceramah ni pun more to bidang spiritual.

Ok, moga bermanfaat untuk korang. See ya..

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...