Monday, April 13, 2015

Poor Little Kitten

Assalamualaikum dan haii..

Petang semalam aku terajin sikit nak bercucuk tanam. Ada la beli anak pokok sket dengan pasu-pasu. So nak transfer la anak pokok tu ke dalam pasu. 

Tengah aku dok punggah-punggah tanah tu, tetiba dengar laki aku dok jerit.

"Ayang! Kucing tu beranak laaa!!" Sambil tunjuk ke arah pangkal pokok pisang.



Aku pun bangun la tengok. Ada 2 ekor anak kucing tergolek. Tak jauh dari situ ada ibu kucing tu.Ibu kucing tu tengok je dari jauh aku datang kuis-kuis anak kucing tu. Ehm..sekor da mati. Sekor lagi masih hidup tapi macam lemah je.

Aku pi la suruh laki aku ambik kotak isi kain nak letak anak kucing tu. Ye la kesian tergolek-golek atas pasir je. So aku pindahkan anak kucing tu ke dalam kotak. Bagi warm sikit. Aku cuba tangkap ibu kucing tu tapi dia pi lari plak. Adeh..

 
Laki aku pulak da tergedik-gedik geli ngan kucing. Trauma tak boleh tido malam katanya lepas ni. 

Menjelang Maghrib, aku rasa tak sedap hati da sebab ibu kucing tu still tak masuk dalam kotak. Risau la anak kucing tu kelaparan nak susu ke. Aku siap wasap member aku lagi tanya nak buat camne dengan anak kucing tu. Member aku suruh pi beli botol n susu khas untuk anak kucing. 

So Maghrib tu jugak aku berdesup pi petshop. Memang kat kawasan rumah aku ni ada 2 petshop. Tapi bila aku pi, 2-2 petshop tu tutup. Allah..takde rezeki.

Aku cuba sedapkan hati la 'takpe, at least aku da cuba usaha untuk selamatkan anak kucing tu daripada biar je tak buat pape.' Tapi, still rasa tak best. So aku ambik susu Safir bancuh sket the aku try bagi anak kucing tu minum guna syringe. Confirm la anak kucing tu tak mau. Tapi aku cuba gak bagi titis sket kat mulut dia. At least kucing tu ada bergerak2 mudah2an susu sikit2 tu dapat la panjangkan umur dia. Lepas tu aku letak semula kotak tu kat luar dengan harapan ibu kucing tu akan datang. Aku plan esok nak pi petshop beli botol n susu untuk anak kucing tu.

Pagi ni nak pi keja, aku tengok anak kucing tu masih ada. Aku kuis-kuis, ok hidup lagi. Masa aku bukak pagar rumah, aku nampak ibu kucing datang kat kotak tu. Dan seperti dijangka, dia pi ambik anak dia bawak lari. Aku perhati dia gonggong anak dia ke rumah jiran selang 2 buah dari rumah aku.

Lega aku..rasa da lepas dari tanggungjawab. Pandai-pandai la ibu kucing tu jaga anak dia lepas ni.



Friday, April 10, 2015

Jangan Minum Kopi + Butter Semasa Period!

Assalamualaikum dan haii..


Aku selalu dengar orang bagi tips kalau nak mudah bersalin minum kopi campur butter. Macam selusuh la kiranya. Aku tak pernah try buat pun sebab tak mau meng'spoil'kan kenikmatan rasa kopi dengan mencampurkan sesuatu yang tak match macam butter.

Pagi ni sebelum pergi kerja, aku makan roti yang disapu dengan kaya dan butter. Pastu aku minum kopi. Pergh..memang padanan yang umpphhh!!

Waktu drive kereta, aku mula rasa sakit perut. Tapi sakit lain macam sebab kat bawah perut. Tapi lepas tu sakit tu hilang, aku ble fokus balik driving. Tapi tak lama macam tu, sakit lagi then hilang. Sakit lagi then hilang. Macam contraction nak beranak n jarak masa lebih kurang every 2 minutes then jadik makin kerap tak sampai seminit sakit! Tak sampai seminit sakit!

Kot la sakit sikit-sikit ok lagi. Ni seriously sakit macam nak beranak kau tau. Aku jarang senggugut so aku pun tak pasti senggugut tu sakitnya macam mana. Tapi yang pasti ni sakitnya memang macam nak beranak. Cuma takde sakit kat pinggang. Serious aku genggam stereng kuat-kuat sambil control nafas tahan sakit macam pegang besi katil hospital. Aku tak boleh nak berhenti sebab tengah drive kat highway, celah mana nak berhenti kat highway, dah la kereta banyak berpusu-pusu nak pergi kerja. Kejap laju, kejap perlahan aku drive kereta. Sakit sangat sampaikan aku menangis wei! Padahal aku beranak dua sebelum ni tak pernah nangis pun! Maybe sebab aku tengah drive, n aku xble nak buat apa-apa untuk hilangkan rasa sakit tu.

Sampai kat opis pun masih sakit. Memang muka berkerut-kerut la tahan sakit. Sampai atas, thumbprint then terus pi toilet. Cuba membuang sisa kumbahan perut serious macam nak beranak. Kena control nafas tarik nafas hembus nafas bila sakit perut. Selesai membuang, terus hilang sakit! Macam beranak la. Lepas keluar baby, terus hilang semua sakit!

Serik da aku pasni kena beringat janganlah makan roti sapu butter pastu minum kopi. Kalau time tak period ok kot, sebab biasa je makan roti butter ngan kopi kalau lepak kat Oldtown. N memang takkan la aku buat selusuh macam ni kalau nak beranak lagi nanti. Eh?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...