Saturday, July 25, 2015

Adab Pakaian Di Mana Jua Anda Berada

Hari tu viral kejap pasal kes rompakan di sebuah rumah ketika orang keluar pi sembahyang Jumaat. Parang diacu pada leher si ibu, mujur si anak gadis dapat melarikan diri keluar rumah sekaligus meminta bantuan.

Di sebalik peristiwa rompakan ni, apa yang aku lebih fokus adalah saat si anak gadis lari keluar dikejar perompak. Mujur si gadis berpakaian sopan dalam rumah, nak lari keluar pun tak malu (memang la tak sempat ambik tudung wei!) Bayangkan kalau tengah pakai singlet dengan hot pant atau berkemban batik tetiba lari keluar, tertanjat jiran tengok. Lagi tertanjat kalau batik kemban tu terlucut sebab lari tak cukup tanah kan. Lepas tu video pun tersebar, aibnya rasa walau tak niat begitu.

Ini bukan sekadar isu tentang aurat tetapi lebih kepada adab berpakaian.

Aku teringat pesan seorang makcik ni, katanya sentiasa pakai proper walau dalam rumah atau nak keluar rumah sekejap je pun. Contoh la kononnya saja ikut laki keluar nak isi minyak kereta je, pakai kain batik n tshirt lubang2 je sebab fikirnya xde nak turun dari kereta. Tup-tup kereta rosak tengah jalan terpaksa turun kereta. Berdiri la ko kat tepi jalan dengan kain batik lusuh dan tshirt lubang sementara mekanik repair kereta. Pakej lengkap rambut mengerbang ala mak limah. Kereta lalu lalang semua snap gambar dan viralkan 'Mak Limah Menjelma Di KM67.2 Bawah Signboard Taman Wijaya'.

Actually dalam rumah pun, kena pakai proper lagi-lagi bila ada anak lelaki. Bukanlah nak selubung terus tapi at least proper la sebab pakaian mak-mak pun akan pengaruhi minda anak. Lupakan la zaman pakai hot pant dulu tu. Nak pakai seksi-seksi tunggu lepas anak semua da tidur k. Bahaha.. tu pun jangan lupa kunci pintu bilik semasa tidur. Eh ini pun penting sebab boleh melengahkan masa perompak yang cuba menyelinap ketika penghuni rumah tidur.

Jangan rasa tak adil bila perempuan kena jaga itu jaga ini. Ini untuk menjaga aib kita juga. Orang lelaki memang tak kisah pun pakai kain pelikat pergi ke mana jua.

Make sense tak?

Friday, July 24, 2015

Kenapa Mesti Sedondon Pada Hari Raya


Apabila bercerita perihal baju raya, kaum perempuan adalah spesis yang paling bersemangat.  Baju mesti baharu. Bukan setakat baju kurung/baju melayu saja yang nak baharu..baju siang, baju tidur hatta baju kecik kat dalam yang orang lain tak nampak pun semuanya serba serbi baharu.

Bukan sekadar baharu, pilihan warna juga telah ditetapkan agar tampil sedondon di pagi raya. Jenuh mak jemah fikir warna apa paling meletup untuk raya tahun ni. Tiga tahun lepas warna kelabu asap, dua tahun lepas warna deep purple, tahun lepas warna merah mak ngah, tahun ni nampaknya warna mak kau hijau menjadi pilihan.

Tapi yang sebenarnya kenapa mesti nak sedondon?

Aku mewakili kaum perempuan semestinya akan menjawab "Sebab nampak sweet la. Barulah terserlah sehati sejiwa kita."

Alahhh..macam masa mula-mula kita suka kat orang tu. Kalau tetiba hari tu tersedondon sama pulak warna baju kita, alahaiiii lemah longlai melting perasan sehati sejiwa. Si dia macam tau-tau je kita nak pakai baju warna kuning diraja hari ni.

Maka jiwa perasan orang perempuan ni dibawa bersama apabila dah berkahwin. Lagi seronok bila anak-anak pun terjebak sama kena sedondon.

Apa pula kata orang lelaki? Diorang suka ke tak sebenarnya berdondon-dondon ni?

Aku terpanggil nak kongsikan perkara ni bila encik suami membebel tentang kawannya yang berbaju melayu sedondon dengan bini sampai 3 hari berturut-turut. Pengantin baru kekdahnya mestilah semua nak sedondon kan. Tapi encik suami punyalah bangkang.

"Ini semua agenda nak queen control suami. Baju apa nak pakai pun nak control! Kalau hari raya pertama je nak sedondon ok lagi lah. Ni da raya ketiga pun nak sedondon gak. Baju melayu plak tu. Dah la control baju apa nak pakai, pastu control lagi raya puasa balik kampung bini, raya haji balik kampung bini, kucing mati pun balik kampung bini!"

Panjang lebar gitu encik suami membebel.

"Alah.. biar la nak sedondon pun. Kan sweet." Tu je la point aku nak membalas.

"Sweet la konon. Abang cakap dengan kawan abang tu jangan biarkan bini control. Tapi kawan abang tu kata 'ikutkan je la.  Tak ikut nanti bini merajuk plak.' Abang pun jawab 'bini aku merajuk gak tapi aku buat dek je.' Hahaha.."

Owhhhhhh.. terjawab la sudah. Patut la beria-ia aku offer nak belikan baju raya baru tapi dia tak nak. Berkeras buat dek. Rupanya itu adalah bukti kegagahannya yang tak mudah membiarkan diri dikawal isteri (pada pandangan dia sebagai lelaki la). 

Eh, aku takde secebis niat pun tau nak queen control encik suami. Paling-paling pun aku cuma paksa dia beli sandal raya baharu je untuk ganti selipar asadi dia yang da kembang macam sampan tu.

Makanya orang perempuan kenalah faham dan bertolak ansur dengan suami. Nak sedondon ok je tapi jangan lah sampai melampau-lampau. Dah la warna baju ditentukan, material baju, sampin, songkok, kasut pun semua nak tentukan. Padahal entahnya si suami tu tak suka pun sebenarnya dengan pilihan kita tapi sebab nak pilih jalan selamat tak nak bini merajuk, ehmmm.. ikutkan je lah.

Alah..warna baju sedondon tu bukan bukti bahagia. Yang tak sedondon tu pun tak bermakna tak sejiwa. Hanya hati sahaja yang tahu apa sebenarnya rasa bahagia. Bukan terletak pada baju yang wajib sedondon.

Tepuk dada, tanya tahun depan tema warna apa?

Thursday, July 23, 2015

Kenapa Korang Patut Tonton Syurga Nur

Ini kisah episod semalam. Baru hari ni sempat nak bercerita sikit. Syurga Nur lain daripada drama khayalan cinta tahap dewa. Jadi aku pun syok la layan. Rela aku biar anak aku melalak sebab channel 611 kena alih tepat pukul 7 petang.

So semalam layan Syurga Nur sambil suap anak makan, encik suami bertanya "Kenapa dia (mama Nur) nak bercerai dengan laki dia plak?"

"Sebab laki dia kahwin lain." Jawab aku ringkas.

"Ye ke? Dia ada bukti ke? Ntah-ntah main tuduh je."

"Adalah. Dia baca mesej perempuan tu dengan laki dia. Pastu dia upah personal investigator lagi tambah bukti."

"Confirm ke? Ntah-ntah laki tu kena perangkap ke. Pastu tak nak berbincang, terus nak tuduh macam2." Encik suami mula bakar line.

"Buat apa nak bincang? Kalau laki dia tu jenis boleh dibawa berbincang, baik dia berbincang dulu sebelum kahwin lain tu. Ni tak, konon nak setia 'I terima u seadanya' bila bini dia sakit, tapi tup tup kawen lain." Aku pun mula terbakar gak.

"Tu la orang perempuan. Suka mengharamkan benda yang halal (poligami)."

"Mana ada dia kata haram??"

"Tuu.. dia marah-marah tu sampai nak bercerai."

"Dia marah sebab laki dia TIPU dia. Bila dia sakit, laki dia kata nak setia tapi menipu, ada perempuan lain. Perempuan marah bukan sebab poligami tu haram tapi sebab perbuatan menipu tu yang haram!" Tegas aku. Hati panas.

"Sebab tu abang kata kena berbincang dulu. Maybe ada masalah yang tak diketahui yang menyebabkan laki dia buat macam tu."

"Dah berbincang la kot masa episod lepas. Sebab tu dia lari."

"Dah bincang ke tak sebenarnya? Kenapa ayang tak tengok episod lepas?"

"Laaa..kan kita cuti raya. Sepanjang balik kampung, ayang tak tengok tv pun tau."

"Takpe..takpe..nanti ayang tengok kat tonton.my la tengok apa sebenarnya yang berlaku." Kata encik suami.

"Alaaahh..macam ada masa je nak tengok. Dah la. Tu suap ayam tu kat Saif."

Kesimpulannya, cerita ni bukan cerita kosong sepertimana kisah suami perfect 200% ke.. sebenarnya isteri saya suami dia ke.. suami isteri layan cerita ni lepas tu bincang isu-isu tersirat. Berkembang sikit otak tu. Ni tak masuk lagi perbincangan pasal makcik Nur yang dera dia tu. Padan muka.

Ok. Jangan lupa tengok Syurga Nur pukul 7pm nanti k.

#syurganur
#slotakasiatv3

Wednesday, July 22, 2015

Kenapa Isteri Tak Boleh Tidur Semasa Suami Memandu

Setiap kali memulakan perjalanan yang jauh, aku mesti pastikan stok kafein yang secukupnya mesti sudah diminum atau standby je dalam kereta.

Sometimes da minum kopi atau any energy booster pun masih nak terlelap. Lagi2 bila budak 2 orang tu senyap tido dalam kereta, aku pun mula la nak hanyut sekali. Tapi serius aku nak lelap pun takut-takut.

"Tidur je lah kalau mengantuk.." kata encik suami sambil menjeling menerusi cermin.

Aku tetap menahan mata. Risau kalau-kalau aku terlelap, encik suami pun ikut terlelap sama. Lagipun orang lelaki ni kalau tak dipantau pemanduannnya, memang ada je hanginnya nak mengikut hati dan rasa yang tak tentu hala.

Nak block kereta yang memandu ikut laluan kecemasan la..

Nak cucuk kereta yang dipandu perlahan di lorong kanan atau lorong tengah la..

Nak brek mengejut tetiba la..

Sebab tu seorang isteri a.k.a. co-pilot kena sentiasa berwaspada. Tak semestinya kena pegang stereng. Gunakan kuasa kata-kata untuk mengawal kereta (perghh..hebat kateko)

"Abang..tak payah la nak block kereta tu. Ntah-ntah memang tengah kecemasan ke, nak tercirit ke.."

"Abang..tak payah la nak cucuk-cucuk kereta tu. Cucuk pun bukan dia perasan. Ntah-ntah dia tu rabun ke, buta sebelah mata ke. Biar lah dia. Potong aje sudah. Ni nak cucuk-cucuk makin lambat la kita.."

"Abangggg!! Lori kat depan tu. Cepat la masuk kanan!"

"Abang!"

"Abang!"

Memang confirm encik suami takkan terlelap dengar puan isteri membebel sepanjang jalan. Hahaha..

Kalau nampak mata encik suami macam kuyu je..

"Abang ngantuk ke?"

"Tak."

10 minit kemudian...

"Abang ngantuk ke?"

"Tak."

10 minit kemudian..

"Abang gendut ke?"

"##??@*??"

Hahaha..ok la. Beringatlah semasa memandu tu. Anda bawa anak bini amanah Allah. Maka berhati-hatilah. Jangan ikut hati nanti mati. Jangan ikut rasa nanti binasa. Drive safely ok.

Sekian pesanan penaja daripada #mamaanakdua

#syukurselalu
#raya2015
#akucutilagisampaiminggudepanhahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...