Wednesday, September 30, 2015

Lets Play At Home!

Assalamualaikum dan haii..

Sepanjang cuti mc hari tu aku banyak dok google pasal homeschool and play activity kat rumah. Bukan pe, aku risau plak bila Saif tu asyik la melekat dengan tab je. Aku rasa macam da tahap addicted plak sebab celik bijik mata cari tab, nak tido pun hadap tab. Melampau sangat aiih.. aku nak control sangat pun tak boleh sebab busy melayan si Safir ni dengan keja rumah yang tak habis2.

So atas rasa keinsafan yang jitu, aku beli la new 'toys' untuk alih perhatian Saif daripada tab je.


Ni la dia 'toy' tu..

Whiteboard untuk conteng2, gunting of course la utk menggunting, kertas warna warni sebagai bahan untuk digunting, watercolor pakej ngan berus n plate untuk aktiviti mewarna (tp yg ni tunggu weekend baru buat). Yg bulat2 warna warni tu color magnet tapi silap beli la. Tak sesuai sebab ada Safir kan, takut dia masuk dalam mulut.

Ok, aktiviti pertama aku buat adalah menconteng kat whiteboard. Tapi tiada gambar aktiviti di sini sebab Saif tak nak menconteng! Aku memang da lama perasan dia memang tak suka menulis dan mewarna. Beli color pencil banyak2 pun dia tak nak mewarna, dia just main susun je warna tu aiihhh.. fine, next!


Sudahnya Safir pulak yang menconteng. Elok pandai dia pegang marker. Huhu.. tapi perlu pengawasan ye takut dia masuk mulut marker tu.

Then aku beralih kepada aktiviti menggunting kertas. First time buat dan Saif sangat teruja! Memula memang kekok oegang pegang gunting tapi lama2 ok dah. Pandai da gayakan gunting tu nak gunting belok2. Bagus aktiviti gunting ni sebab menggalakkan penggunaan deria psikomotor. Perlu pengawasan gak ni sebab gunting tu agak tajam. Nanti nak beli gunting lain yg bulat sket. Ni aku risau sangat dia tergunting tangan haa..




Adik melalak sebab berebut nak gunting gak . Bahaya dik oiii! Awak tak boleh lagi.


Bila da gunting banyak2 sepah tu, aku suruh dia gam plak kertas tu kat buku.


Main2 dalam 2 jam jugak la. Da puas main, simpan semuanya dalam beg james bond i. Senang nak ambik semula nanti.

Hari pertama aku buat aktiviti ni je tapi Saif nampaknya enjoy n fokus buat sampaikan dia tak sebut langsung pasal tab. Rasa tercapai matlamat di situ.

Next day, balik je dari school, Saif terus sebut "Mama, nak play." Dia maksudkan main gunting2 macam semalam. Seronok aku. Aku pun bukak la beg james bond tu bagi dia main. Aku pun dok congok sekali main sama. Mana boleh tinggal kan, bahaya dengan gunting. Langsung tak masak sebab encik suami pun kata nak tapau je. Huhu..

Selain aktiviti menggunting, aku tambah aktiviti masukkan benda dalam gelung tisu. Gelung tisu yang da habis tu jangan buang. Boleh buat main macam ni.


Saif masukkan color magnet tu dalam gelung tisu.


Tetiba terlebih kreatif plak dia guna sepit baju, sepit color magnet tu untuk masuk dalam gelung tisu.


Adik tengok berbulu je sebab tak dapat main sama. Saif sangat la kedekut tak nak main sama.


Tak dapat tahan lagi terus melalak la


Saif pi toilet, dapat la chance nak main kejap


Aku lekatkan plak gelung tu kat dinding. So dia boleh nampak benda yang dia masukkan tu jatuh. Belajar hukum graviti di situ. Huhu..




Adik pun nak tumpang sekaki

So far aku puas hati sangat bila dapat luangkan masa macam ni dengan anak-anak. Langsung dia tak sebut pasal tab. Tido pun terus tido takde minta tab lagi. Agaknya fikiran pun da menerawang dok fikir nak main gunting2 lagi. Cuma aku kenalah pandai urus masa nak layan bebudak ni buat aktiviti macam ni. Kalau dibiarkan buat sendiri jadi apa plak nanti kan. Kalau ada bibik kan senang, balik keja bibik buat semua, aku layan anak je. Huhu...
posted from Bloggeroid

Thursday, September 24, 2015

Salam Aidiladha

Assalamualaikum dan haii..



Walaupun masih dalam mode pantang, raya tetap raya! Malam tadi sampai kampung hampir tengah malam. Perjalanan lebih kurang 3 jam, tu pun da penat.



Menu pagi raya macam biasalah wajib ada ketupat, rendang, kuah kacang dan lodeh. Ada tambahan kari jugak dan lemang yang ditempah. Geram je aku tengok lemang dan kuah kacang tu tak boleh makan. Aku makan ketupat dengan rendang je. Kari dan lodeh ambik kuah je sikit. Bab pantang makan takpe kalau makan pedas sebab takde nyusukan baby kan. Kalau pantang baru lahirkan baby tu yang kena jaga tak boleh makan pedas takut baby sakit perut. Macam aku ni yang penting jauhi makanan sejuk dan angin. Lemang tu pulut kan, angin. Kacang pun angin.





Anak-anak seronok la jumpa sepupu boleh berteromba main lumba lari. Habis sepah lego satu rumah. Mak aku urut dada je la tengok perangai cucu.

Esok balik rumah mentua plak. Kitorang punya style wajib balik 2-2 kampung setiap kali raya tak kisahlah giliran siapa first. Kalau tak balik pun, at least jumpa kat mana2 pun jadik la.

Ok, nak sambung tido petang. Bahaha.. bye.

posted from Bloggeroid

Friday, September 18, 2015

Berpantang Ala Cowboy

Assalamualaikum dan haii..

Even miscarriage, berpantang adalah sangat penting. Dan berdasarkan apa yang aku baca, berpantang kerana keguguran adalah lebih strict berbanding berpantang kerana melahirkan. Tak boleh panas sangat, tak boleh sejuk sangat.. aku pun tak berapa paham tapi aku memang berpantang jugak la. Badan kena jaga, tak nak lah muda2 lagi da sakit macam2.



Aku panggil pantang aku ni pantang ala cowboy sebab takde prepare apa2 kan. Benda jadi tiba2 celah mananya nak prepare bagai. Lain la kalau memang bersalin tu kita sempat la prepare set bersalin, sangai ikan bilis siap2, minyak angin, bengkung..

Walaupun cowboy, perkara paling basic kena jaga adalah pemakanan. Sebab tu dapat mc seminggu ni aku balik rehat kat rumah mak mentua aku kat tampin. At least terjaga sikit makan aku. Kalau dok pantang kat rumah sendiri, belum tentu larat nak bangun masak dengan bebudak kecik ni lagi. Sudahnya makan nasi bungkus hari2. Tak mau cari pasal. Aku memang takut bab makan ni sebab maybe aku ni pun sensitif gak bab makan ni. Silap makan boleh masuk angin la, kembung perut la, sakit kepala la.. alaa.. lauk pantang pun sedap pe. Ikan bilis goreng ngan halia pun da sedap da makan dengan nasi panas.

Second yang kena jaga adalah elakkan masuk angin. Stokin wajib pakai. Pakej dengan sweater. Rambut sanggul ketat2. Masuk angin bahaya aiihh.. aku ni spesis mudah masuk angin gak. Nanti mulalah sakit badan, sakit kepala. Awal2 hari tu perut aku da masuk angin sebab makan lambat. Berhari2 pedih perut then melarat ke belakang badan. Hari ke3 aku berurut. Lega hilang angin2 kat badan. Haaa.. kena berurut gak tau tapi berurut miscarriage tak sama dengan berurut bersalin. Makcik tukang urut tu kata tak boleh sengkak, dia urut slow2 je. Macam tak best je urut slow tapi lepas tu tak berhenti2 aku sendawa keluarkan angin. Selain tu urut ni bagus utk lancarkan darah. Lepas urut tu, berketul2 darah keluar. Hopefully bersih betul la rahim ni. Bahaya kalau ada darah beku tinggal wei. Boleh membusuk kat dalam tu jadik barah plak. Jangan mudah ambik ringan bab2 ni.



Nak bagi badan panas sket, aku sapu losyen mustajab pati halia ni je. Best sket rasa berangin. Hilang rasa sakit pinggang n sakit perut. Pastu aku balut dengan bengkung jenis wrap ni. Beli murah je kat watson rm12. Dah kata pantang cowboy kan so guna je la apa yang ada. Tak sempat aku nak selongkar cari bengkung lilit2 aku dulu tu. Bengkung ni penting untuk support peranakan tu di samping bantu hilangkan sakit pinggang.



Waktu berpantang ni pun sepatutnya kena rehat betul2 tak boleh buat kerja. Tapi mana la aku boleh duduk diam dengan bebudak kecik ni. Kejap2 nak susu la, nak berak la, nak tengok kartun la, semua dok tarik tangan aku. Tambah plak masa awal2 hari tu si safir demam, dah dia nak menepek kat aku je. Tido pun nak atas badan aku. Memula tak tahan gak sakit kat perut kejap2 dia sepak la, dia sondol la. Then bila da pakai bengkung, tahan sikit perut aku tak rasa sakit da bila dia menepek kat perut aku buat bantal. Nak larang dia bukannya paham. Nasib baik la mak mentua aku sihat kuat boleh tolong mandikan bebudak ni. Pagi tadi aku mandikan Saif sbb mak mentua aku da masuk bilik nak solat dhuha. Tak pasal2 sakit kepala aku berdenyut2. Memang janganlah nak paksa diri.

Isnin ni aku kena pi check up lagi kat Pusat Bersalin Risiko Rendah Presint 8. Hopefully dapat mc lagi seminggu ke..huhu.. aku rasa macam tak sedia je lagi nak masuk ofis. Sekarang ni pun kepala denyut2 sebab masih kena layan telegram n wasap pasal keja. Aiihhh... works never end..

Oh ye..setakat ni juga aku takde makan apa2 supplement atau jamu lagi. Sebabnya semua benda tu ada kat rumah, lupa nak bawak balik tampin ni. Takpe, ahad ni balik rumah aku akan start la makan supplement apa yang patut.

Ok la.. nak pi makan. Bye..

posted from Bloggeroid

Wednesday, September 16, 2015

Rezeki Datang, Rezeki Pergi

Assalamualaikum dan haii..

Makin lemau nampaknya blog ni. Azam nak aktif berblog nampaknya makin hanyut ke laut. Tapi hari ni nak update jugak la tapi dengan cerita yang tak berapa best.

13 September 2015 - aku disahkan miscarriage.


Aku tau aku pregnant sebab sejak awal bulan September tu aku macam start loya semacam tapi takdelah tahap nak muntah. Bau2 makanan pun macam jadi semakin kuat menusuk hidung. Aku dah mula suspek something wrong somewhere nih. Tambahan plak period aku end of ogos tu agak meragukan sebab sikit sangat macam stain je. Ehmm.. maka marilah kita membeli UPT di Watson. Pagi 5 September 2015, resultnya positif. Alhamdulillah. Even di luar perancangan tambahan pulak Safir kecik lagi tapi kalau rezeki Allah da bagi tu kita kena terima dengan syukur.

Memandangkan aku tak start lagi alahan teruk, maka aku pun mengagahkan diri dengan rutin kerja yang tak pernah nak habis. Even travel sana sini. 10 September tu drive sendiri pi meeting kat Jasin ooii.. letih.. ingatkan mama kuad rupanya mama ta kuad.

Hari Sabtu 12 September aku mula rasa macam nak demam. Bangun pagi sakit perut dan sakit pinggang. Pi toilet tengok ada spotting. Aku relaxkan diri sebab memang da 2 kali pregnant sebelum ni masalah spotting n bleeding tu memang dah biasa. Aku gagahkan diri kemas2 rumah n masak lempeng kelapa dengan sambal bilis pagi tu. Mujur aku masak oii kalau tak hari ni aku da terliur2.

Tengahari, from spotting it turns to bleeding. Aku cuak da. Wasap kat encik suami yg kat uitm pagi tu, ajak pi klinik. Lepas encik suami balik, terus keluar ke klinik. Smpai ke Banting haaa semata-mata nak cari klinik doktor perempuan. Jumpa la Dr.Rozita ni. Dia scan, estimated mcm 7weeks even ikut tarikh 6weeks4days. Kantung nampak bulat. Looks ok. Janin pun da nampak dalam kantung tu. Tapi sebab bleeding, doktor bagi ubat kuatkan rahim + paracetamol sebab aku demam.


Malam tu bleeding berterusan. Satu kali tu ada keluar ketulan darah besar jari. Aku cuak. Gugur ke nih..

Ahad, 13 September.. bangun pagi dengan rasa sakit pinggang yang sangat kuat. Nak bangun pun susah. Aku macam rasa bleeding makin banyak nih. Pi toilet haa betul bleeding banyak. Nak pergi hospital tapi tunggu husband balik dari dobi sebab in case kalau kena warded ke, baju xde da nak pack. Huhu.. so tunggu dobi setel dulu. Sekali tu aku teringat nak masukkan gambar scan semalam dalam handbag. Aku bangun. Tetiba rasa ada benda keluar blupp!serentak dengan darah banyak gila keluar macam drama tv tu. Even pakai pad tapi darah meleleh celah kaki dan menitik2 ke lantai. Cepat2 aku tampung ke toilet, tengok ketulan darah besar sebijik telur. Makin la aku confirm gugur nih. Aku ambik ketul darah tu sekali ngan pad masuk dalam plastik ziplock. Nak bawak ke hospital untuk sahkan. Dan bukan sekali tu je, setiap kali aku bangun dari baring, tiap kali tu ada ketulan yang keluar. Aku pack 3 plastik untuk bawak ke hospital.

So encik suami da balik dari dobi terus ke bahagian emergency putrajaya. Tapi diorang suruh terus ke dewan bersalin. Aku masuk dalam dewan bersalin tu sorang2 je sebab encik suami kena jaga budak 2 orang tu dalam kereta. Aku tak kisah pun sebab kesian gak ngan bebudak tu takde org jaga. So aku jumpa nurse kat situ, trus dia bawak aku ke bilik scan. Doktor trus scan tapi tak cakap pulak gugur ke. Tapi boleh faham la bila dia kata ada sisa darah lagi. Tengok kat skrin pun da tak nampak apa dah. Tambah plak bila nurse terus cucuk kat peha untuk kecutkan rahim, lagilah confirm kan.

Aku disuruh rehat selama sejam. Masa tengah nak baring tu, aku tanya nurse India tu "Nurse, confirm ke saya gugur? Baby dah takde?" Nurse tu jawab "Ehm..ya. takde dah." Spontan nurse tu alih pandangan ke tingkap, nampak mata dia bergenang. Aku pun lagilah mula touching. Mulalah sesi pm kawan2 opis bagitau tak boleh datang keja sebab miscarriage. Air mata meleleh2 tak berhenti sampai bengkak2 mata.

Lebih kurang pukul 1 petang, nurse panggil untuk doktor scan sekali lagi. Bila scan, doktor kata rahim dah mengecut. Dan dah bersih semua takde sisa yang tinggal lagi. Tak perlu buat dnc. Lega di situ. Cuma masa aku nak tukar kain hospital kat bilik air tu, aku pitam sekejap. Maybe sebab darah kat tangan bekas cucuk jarum tu tak ditekan kuat so darah kat tangan memancut keluar. Pitam jap. Mujur nurse ada papahkan. Then aku baring semula sementara tunggu encik suami sampai sebab sebelum tu aku suruh dia balik dulu kesian bebudak tu da tertido2 dalam kereta. Tak lama pastu encik suami pun sampai. So aku pun dibenarkan balik berbekalkan ubat dan mc seminggu. Lagi seminggu aku kena pi check up lagi sekali utk pastikan rahim dah betul2 bersih dan kecut.

Aku ingat aku kuat, rupanya tak. Fizikal dan emosi diuji, tak semua orang yang terpilih. Aku bayangkan jugak macam mana orang yang keguguran pada usia kandungan lebih besar. Mesti lagi sedih kan. Aku yang baru 6weeks++ ni pun da sedih macam hape.

Tapi aku redha je la semua ni pasti ada hikmahnya. Paling utama aku nampak yang sebenarnya adalah Safir yang super duper manja terlebih tu. Aku pregnant sekejap aje pun da rasa letih tak terlayan anak 2 orang ni lagi2 si Safir. Manjanya aiihhh.. dia tak nak adiklah tu. Nak manja lama2 lagi. Takpe, mama dan papa bagi chance la awak manja lama lagi. Tunggu awak da boleh berdikari sket nanti baru kita bagi awak adik ye.

Perangai mengalahkan baby ni nak ada adik? Ehmmm...

Oklah..nanti sambung cerita berpantang selepas keguguran. Lagi mencabar rupanya..

Bye..
posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...