Monday, October 12, 2015

Tadika Mana Yang Aku Pilih?

Assalamualaikum dan haii..

Haaaa... dah banyak2 tadika aku survey tu, agak-agak tadika mana yang aku pilih?

(yang da tengok kat FB diam haaaa.. hahaha..)


Agak- agak ni uniform tadika mana satu?


Jeng..jeng..jeng..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|


Melampau na nak surprise konon.

Oklah.. aku reveal la. Aku dah daftarkan Saif kat Tadika LittleCaliph! Yeahh!!Clap!Clap! Setelah puas dok fikir, timbang kati, timbang balik semua.. hope inilah pilihan yang tepat.

The reason aku pilih LittleCaliph ni sebab :
  1. Lokasinya atas tanah so boleh buat outdoor activity. Boleh berlari-lari kat luar.
  2. Modulnya mudah dan simple, so sesuai sangat bagi budak 4years yang baru nak mengenal alam pembelajaran formal (even main-main je banyak sebenarnya).
  3. Modul pertama adalah mengajar bebudak cara memegang pen/pensil dengan betul. Ya, Saif alami kesukaran pegang pen/pensil walaupun pueh la aku dok ajar. Maybe too much expose to tablet (my bad, sobsss). Hopefully cikgu ajar plak ok la. Once dapat pegang pen/pensil dengan betul, coloring, writing semua will be kacang. InsyaAllah.
  4. Berdasarkan kajian pada page FB diorang, cikgunya adalah orang yang sama sejak beberapa tahun so maknanya cikgunya memang berpengalaman. Takdelah kejap-kejap bertukar cikgu.
  5. Cikgu-cikgunya semua mesra alam (based on first impression la)
Mama is very excited you know. Malam sebelum registration siap pesan kat encik suami, "Jangan bangun lambat bang, esok registration day Saif. Lambat pi takut tempat da penuh."

Huhuhu... amboiihhh sangat tuuuu..

Time ni fitting size baju. Comey sangat aiihh.. Size S paling kecik, tapi bagi Saif pun gedoboh. Bulan 12 nanti baru dapat uniform. Pakej termasuk 2 pasang uniform, 1 kopiah, 1 sport tshirt, 1 annual sport shirt dan 1 school bag.

Bayar yuran. Aku bayar separuh je regisration free around RM600++ je sebab aku lupa cash out duit. Excited tapi lupa nak cash out, ape daa.. Tapi takpe, teacher kata baki boleh bayar paling lewat hujung bulan.

Monthly fee + day care = RM380 ye untuk makluman tuan puan sekalian.

Ceria kan tadika ni. Aku suka sangat. Nak buat camni gak kat rumah.

Safir pun seronok tumpang sekaki main-main. Dibawak berjalan senyappppppp je ye ko dik. 

Tak sabar nak tunggu Saif start sekolah tahun depan. Aku pun kena tukar shift masuk kerja 8.30 pagi la. Kalau maintain pukul 8.00 pagi memang tak sempat la nak menjerit2 suruh mandi n breakfast semua. Ok, nak cerita tu je.Byeeee...




Saturday, October 10, 2015

Memilih Tadika Terbaik Part 2

Assalamualaikum dan haii...

OK, nak sambung lagi cerita survey tadika ni. Gigih mama nih meround segenap taman terjah satu-satu tadika.

3. Tadika ABS



Tadika ni kira baru jugak la. Aku tau pun sebab selalu keluar kat timeline FB aku. Tadika ni katanya gunakan kaedah mendidik anak dengan Teknik Nabi. Tadika ni dari segi interior pun besar dan cantik. Cuma bilik untuk budak 4y bagi aku agak sempit la. Dalam tu lebih kurang ada 10-15 orang aku lupa da. Dan bagi setiap subjek tu, akan bertukar-tukar guru.

Tak banyak info aku berjaya korek dari tadika ni sebab masa ni ownernya tengah tak sihat sakit tekak tak keluar suara. Aku nak tanya banyak pun serba salah. Aku ada tengok setiap bilik bagi setiap umur. Ada sorang cikgu tu aku tak berapa berkenan sebab macam garang je. Bebudak kecik biasala nampak orang baru kan excited. Bebudak ni ingatkan aku cikgu baru. Dah semua berebut2 nak salam siap peluk bagai. Aku layan je la. Tapi cikgu sorang tu dok jerkah "dah.. dah.. duduk semua!" Eish.. tak berkenan aku. Terus pangkah la jawabnye.

Tapi aku share jugak la monthly fee dia termasuk daycare is rm380. Affordable la kiranya.

4. Tadika Albaghdadi



Tetiba tambah satu lagi list tadika. Ni cadangan encik suami aku la. Aku memang selalu tengok iklan albaghdadi ni melintas kat wall aku so tak asing jugak la. Korang tau kan, alaaa.. teknik mengaji yang pakai kayu ketuk2 tu. Haaaa... yg tu la. Kat astro oasis kalau tak silap aku pun ada rancangan mengaji kaedah albaghdadi ni. So encik suami macam beria je, ok lah kita pi jugak survey.

Kitorang set appointment untuk jumpa owner merangkap cikgunya pukul 6 petang. So time tu cikgu lain n bebudak memang takdela. N masa tu actually diorang tengah dalam proses nak set up ruang so furniture semua masih tak kemas la. Tapi ble nampak la interior dia menarik.

Satu kelas dilimitkan hanya utk 10 orang. Tak boleh ambik ramai2 sebab kat albaghdadi ni fokusnya nak mengaji n hafaz quran. So bila x ramai bebudak boleh lebih fokus. Selain modul mengaji n hafazan, modul basic lain mcm membaca BM, english, matematik, art n carft dll pun ada. Tapi sekali lagi diulang, fokus utamanya adalah mengaji. Untuk rekod, student albaghdadi ada yang da khatam quran pada usia 6 tahun.

Tadika ni agak bagus sebab very islamic la. Aku berkenan jugak sebab da berangan kan bagus kalau Saif jadik hafiz. Boleh tolong aku masuk syurga kan. Huhu..

Cuma..cuma..cuma.. yang tak berkenan sebab lokasinya adalah atas rumah kedai. Dah la waktu pagi jem kat traffic light depan tu. Nak masuk situ boleh, tapi pastu nak keluar bukan main payah mencilok sangkut jem.

Itu je spoilnya. Oh ye, monthly fee dia termasuk daycare is rm430. Tu harga selepas diskaun jika daftar awal. Mahal sket la banding tadika lain tapi aku rasa berbaloi dengan manfaat belajar mengaji dan hafazan tu. Encik suami kata senang masuk tadika yg da ada ajar mengaji so nanti kalau anak da sekolah takdelah penat lepas abes sekolah nak pi mengaji lagi. Kalau dapat khatam awal lagi bagus Alhamdulillah.

Ni share sikit info yuran dan jadual yg cikgu ada wasap.








So tadika mana yang aku pilih?
posted from Bloggeroid

Wednesday, October 7, 2015

Memilih Tadika Terbaik Part 1

Assalamualaikum dan haii..

Dah lama tak cerita pasal Saif kan. Big boy dah budak sorang tu. Tapi perangai masih manja, masih tak nak mengalah gak dengan adik. Hari-hari tak bercakar dengan adik memang tak sah.

Cuma satu je yang tak berapa best is Saif masih belum petah bercakap. Dia boleh bercakap dan buat ayat sendiri cuma ayatnya tu tak panjang la. Contohnya dia akan cakap "Mama, nak minum orange." Kalau spesis petah akan cakap "Mama, nak minum air orange kurang manis letak ais 5 kiub please. Kita nak minum orange sejuk sebab hari ni kita rasa panassss sangat la. Mama tak panas ke?" Giteewww takrifan aku tentang petah bercakap.

So aku rasa ini adalah masa terbaik untuk aku mula fikirkan pendidikan formal untuk Saif. Ye la, sekarang ni dia dok taska tu bukan belajar sangat kan. Ada gak la dia menyanyi, belajar abc. Tu je la, tak formal sebab takde buku. Huhu.. Actually setiap hari pun aku memang akan ajar Saif walaupun hanya sekadar membaca S.A. bunyinya SA. At least sehari paling koman pun 1 suku kata la.

Atas faktor itu, aku mula buat survey tentang tadika. Cadangnya tahun 2016 nanti nak hantar dia ke tadika untuk belajar secara formal tapi tak mau yang skema sangat. Aku mencari tadika yang relax, more to play based education. Area rumah aku ni banyak tadika. Lepas da round2 and google2, aku list kan 3 tadika pilihan iaitu Tadika Arif Minda, Tadika LittleCaliph dan Tadika ABS. Aku ambil cuti dan set appointment untuk buat survey tadika ni.

1. Tadika Arif Minda



First impression, aku sangat suka tadika ni. Rumah dan halaman agak luas. Ada pool lagi. Interior pun ceria dan bersih tp aku tak snap gambar la sebab segan.

Aku jumpa dengan cikgu Hasisah namanya. Soalan aku tanya mestilah tentang modul pembelajaran. Ada banyak modul gak BM, English, Maths, Agama, kreativiti dll. BM guna buku Bacalah Anakku, gunakan kaedah phonics utk ajar membaca. English guna buku Read Easy. Yang lain2 aku tak tengok bukunya sebab ada kat student.

Selain tu yang bagusnya ada sesi one to one learning. Untuk belajar membaca, satu student akan jumpa teacher untuk baca. Satu kelas pun dia tak ambik ramai student. Untuk umur 4 tahun, dia limitkan cuma 15 orang sahaja.



Then pasal yuran plak. Bab teknik pnp tu aku dah berkenan da. Bila tang yuran tu, ehmm..kena fikir banyak kali gak la. Yuran bulanan rm420 untuk full day pagi sampai petang. Tapi kalau ada cuti sekolah, dia takkan mengajar, cuma buat daycare je dan kena tambah bayaran lain pulak. Tak paham plak aku kenapa perlu buat macam tu ek. Registration fee pun dah hampir RM1500. Gulp!



Tapi kalau parents yang banyak duit bolehlah pilih tadika ni. For first impression aku da boleh recommend tadika ni memang sangat bagus. Aku bukan nak berkira bab pendidikan anak tapi kalau aku boleh dapat yang setanding dengan harga lebih berpatutan, why not? Tapi ada ke? Huhu.. meh kita survey lagi..


Contact number Cikgu Hasisah

2. Tadika LittleCaliph



Tadika LittleCaliph ni memang dah agak glemer. Tuan rumah aku ni pun dulu pun hantar anak dia ke Tadika LittleCaliph tu la, bagus katanya. N based on yang aku google2 pun ramai recommend LittleCaliph ni.

Aku jumpa owner merangkap cikgu jugak kat situ, cikgu Rahayu. Macam biasalah aku tanya pasal modul2 semua. LittleCaliph menggunakan buku modul sendiri. Basic subject macam bahasa melayu, english, maths, jawi semua ada. Ditambah lagi dengan art and craft, hafazan, doa2, amali solat etc. Setiap subjek akan dikaitkan dengan unsur ketuhanan. Contohnya dalam subjek matematik "Mata ada 2. Mata untuk melihat alam yang indah ciptaan Allah." Gitulah lebih kurang pendekatannya. Masa aku datang tu bebudak semua tengah berkumpul berzikir ramai2, sejuk hati dan mata menengoknya.

Sayangnya banyak buku yang aku tengok dah takde. Cikgu Ayu kata ada org pinjam tapi tak pulangkan. Ada la dapat tengok beberapa buku yang student bawak. Penting tau nak tengok contoh buku. So far aku rasa buku dia sangat mudah untuk difahami.



Tang yuran pula adalah lebih murah iaitu RM380 untuk full day. Dan pada cuti sekolah tiada bayaran tambahan. Tapi ada bayaran RM300 untuk setiap semester. Total registration fee pun RM1500++. Ni termasuk la dapat uniform, beg dan buku semua. Macam nak bayar masuk universiti. Huhu..

Ni no.contact person in charge LC Bandar Saujana Putra : 03-51038648/019-2962241 (Cikgu Rahayu). Boleh tengok FB jugak, search je : LC BANDAR SAUJANA PUTRA.


Ok...stop dulu. Ada lagi tadika nak review. Part 2 plak. Bye.. zzzzz
posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...